E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Kula najpoznatijeg korčulanina privlači najviše turista
Kuća Marka Pola izvan konkurencije
 
Kuća Marka Pola koju je Grad nedavno uspio otkupiti za pola milijuna eura i postati njezinim vlasnikom ovo ljeto prima svoje posjetitelje. U špici sezone kulu je s vidikovcem dnevno posjetilo između 400 i 800 turista, a od sredine travnja do mjeseca srpnja kroz nju je prodefiliralo 17 tisuća posjetitelja. U Turističkoj zajednici i Centru za kulturu kažu da nema gosta, izletnika koji je stigao u Korčulu, a da ne pita gdje je kuća Marka Pola.
 
Ipak manje nego lani
Ističu, međutim da je ove godine do kraja kolovoza najatraktivniju korčulansku kuću ipak obišlo manje posjetitelja nego prošle godine. Razlog je, dodaju, slabija turistička sezona od lanjske. Ipak, po broju posjetitelja popularnoj kući ne može konkurirati niti jedan drugi gradski spomenik kulture, pa ni nedavno temeljito obnovljena kula Veliki Ravelin, s izložbenim prostorom i prekrasnim vidikovcem.
 
Inače, grad je za sada uspio pripremiti i otvoriti za posjetitelje samo Kulu Marka Pola. Cijelo će se, pak, zdanje, što se sastoji od ruševne zgrade, stana u kojoj se rodio najpoznatiji Korčulanin i pripadajućeg vidikovca s vrtom, pripremiti za potrebe istraživanja radi sveobuhvatne obnove u Muzej Marka Pola. Grad je tek uspio „našminkati“ postojeći prostor i dodatnim radovima na poboljšanju statike drvnih stepenica osigurati ga za sigurno razgledavanje.
 
Priprema Muzeja
Inače, prije je imenovano državno Povjerenstvo za osnivanje Muzeja Marka Pola na čelu s predsjednikom  Božom Biškupićem, ministrom kulture. Vlada je zadužila Povjerenstvo da izvrši sve pripremne radnje te inicira postupak osnivanja Muzeja Marka Pola, a Grad nakon otkupa kuće još treba riješiti manje otvoreno pitanje oko imovinskopravnih odnosa kako bi se uknjižio na cijelu nekretninu.  
Ž. PETKOVIĆ
SLOBODNA DALMACIJA – Dubrovnik, 31.08.06.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature