E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba u povodu 400. obljetnice početka Tridesetogodišnjega rata
10.4.2018. - Izložba na kojoj je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu postavljena je u sklopu dvodnevne međunarodne konferencije koja se održava u povodu 400. obljetnice početka Tridesetogodišnjega rata,  otvorena je u utorak, 10. travnja 2018. godine,  u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu. 

FOTO: HINA

Izložbu pod nazivom "Tko su bili ti strašni Hrvati?" otvorio je otvorio državni tajnik Ivica Poljičak istaknuvši kako je Tridesetogodišnji rat kao rijetko koji drugi ekvivalentni povijesni događaj izravno utjecao na oblikovanje percepcije hrvatskoga identiteta u europskome kontekstu.

„Iako je sama Hrvatska Kraljevina tada ostala pošteđena ratnih razaranja i užasa, stereotipi o neustrašivim, ali i nemilosrdnim hrvatskim ratnicima nastao je upravo tada, a ostali trajno zabilježeni ne samo u obliku kravate kao izvornog hrvatskog „brenda“ već i u raznim drugim oblicima ona potvrđuje činjenicu da hrvatska povijest i baština može i treba biti tumačena kao sastavni dio europske i svjetske povijesti“, rekao je državni tajnik Poljičak.

FOTO: HINA

Tridesetogodišnji rat jedan je od najvažnijih sukoba u europskoj povijesti, istaknuo je autor izložbe Damir Stanić. Iako je započeo kao sukob katoličke i protestantske strane unutar Svetoga Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti, a vjerska problematika bila od velike važnosti tijekom cijelog rata, u njega se zbog svojih partikularnih, napomenuo je Stanić, često svjetovnih interesa, uključio niz europskih država. U ovom paneuropskom sukobu istaknutu ulogu imali su hrvatski vojnici, koji su zbog svojeg karakterističnog načina ratovanja istodobno izazivali prijezir i poštovanje naglasio je.

Na izložbi je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu, Arhivu Republike Slovenije, Vojnopovijesnom muzeju u Beču te Vojnom muzeju u Stockholmu.

Predstavljeno je gradivo o nizu još uvijek nedostatno istraženih tema iz povijesti hrvatskih postrojbi u Tridesetogodišnjem ratu, od sudjelovanja u bitkama, problematike nasilja, njihova izgleda i opreme, do biografija istaknutih pojedinaca.

FOTO: HINA

Autor izložbe je Damir Stanić uz stručnu suradnju Vladimira Brnardića. Karte i kronologiju izradio je Filip Hren, a prijevod s latinskog načinila je Maja Pajnić.

U sklopu konferencije poslijepodne će i u Hrvatskom povijesnom muzeju biti otvorena izložba  "Mač, koplje i bure baruta", kojom se na temelju odabrane građe iz fundusa muzeja nastoji potkrijepiti i vizualizirati sjećanje na ovaj paneuropski sukob. Vojnici s područja Hrvatske bili su jedni od ključnih sudionika, a Nikola Zrinski, Juraj Rattkay, Nikola Ostrošić te Nikola Kapilet neki su od istaknutih imena Tridesetogodišnjega rata.
 
FOTO: HINA

Osim njihovih grafika u Hrvatskom povijesnom muzeju izložene su i grafike tadašnjih europskih vladara i vojskovođa čija su djelovanja ostavila neizbrisiv trag u tom ratu. Izložba je popraćena oružjem, vojnom opremom, zastavama, zemljovidima i kovanicama iz toga doba. Autor izložbe je Mislav Barić, a likovni postav potpisuju Ivana Asić, Ana Filep i Ozren Solić.

Konferenciju i izložbe organizirali su Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej. Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. (MK/Hina)


FOTO: HINANajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a