E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Izložba “Katarina Velika, carica svih Rusa – Iz Državnog muzeja Ermitaž” kao kruna polustoljetnih veza Zagreba i St. Peterburga
13.4.2018. - Izložbu “Katarina Velika, carica svih Rusa – Iz Državnog muzeja Ermitaž”, koja je otvorena u četvrtak, 12. travnja 2018. godine, u Galeriji Klovićevi dvori, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svome je govoru na svečanom otvorenju označila jednom od najvećih događaja u kulturi ove godine.    
FOTO: ANTO MAGZAN

Izložba koja slavi 50. obljetnicu prijateljstva Zagreba i St. Peterburga otvorila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, dok je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nazočila ovome događaju kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića.

“Ovu izložbu prepoznajemo kao iznimni doprinos međunarodnoj kulturnoj suradnji Hrvatske i Ruske Federacije, čiju su realizaciju ponijele dvije renomirane institucije. Njome su se Hrvatska, Zagreb i Klovićevi dvori, nakon mnogih uspješnih projekata, ponovno pokazali kao uspješni domaćini i organizatori opsežnih i zahtjevnih izložbi koje mogu ponuditi hrvatskoj stručnoj i široj javnosti iznimne umjetničke i kulturne događaje”, istaknula je ministrica.

FOTO: ANTO MAGZAN

Po njezinim riječima, izložba će predstaviti povijesni, politički i kulturni autoritet Ruskog carstva čija je vladavina obilježena velikom političkom snagom i moći, ali i velikom pozornosti prema kulturi, umjetnosti i znanosti.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazvala je projekt "krunom polustoljetnih veza između Zagreba i St. Peterburga, učvršćenih prijateljstvom, razumijevanjem i suradnjom, posebno kroz umjetničke projekte kao što su glazbena, baletna i kazališna gostovanja".

FOTO: ANTO MAGZAN

“Katarina Velika, carica svih Rusa i velika državnica svoga doba, bila je žena svjesna da državnici ne djeluju samo u sadašnjosti, već oblikuju budućnost, pokušavala je ostvariti standarde koji su tada mnogim državama bili nepojmljivi, no iznad svega željela je da Rusi vole i ponose se svojom zemljom. Njezino je ime sinonim za moć i snagu, ali i za mnoge legende. Ženama u svijetu politike ni danas nije lako. U manjini smo, a posebno je naporno rušiti predrasude i boriti se za ravnopravnost spolova, što mnoge od nas i ovdje mogu posvjedočiti", istaknula je predsjednica.

"Svi vaši susjedi sada vam zavide i pitaju se zašto se baš u Hrvatskoj organizira tako velika izložba. To je zato što visoko poštujemo hrvatski narod i hrvatsko rukovodstvo", poručio je veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, posebno zahvalivši zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i najavivši lipanjsko gostovanje baletnih zvijezda Sankt Peterburga u Zagrebu.
  

FOTO: ANTO MAGZAN

Na otvorenju su govorili i Georgij V. Vilinbakhov, zamjenik generalnog direktora Ermitaža te Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori. Kustosice izložbe su Natalia Bakhtareva iz Državnog muzeja Ermitaž te Iva Sudec Andreis i Danijela Marković iz Galerija Klovićevi dvori.

Život carice, koji je bio obavijen tajnama i legendama, a ni danas nije do kraja istražen, prikazan je na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori, s nizom zanimljivosti o njezinu životu u nekoliko tematskih cjelina - dolazak u Rusiju i na prijestolje, carska obitelj, prosvjetiteljska uloga, ljubav prema umjetnosti, osnivanje Ermitaža, vanjska politika i njoj kao carici svih Rusa.

FOTO: ANTO MAGZAN

S više od tisuću eksponata, među kojima i prvi put osobni predmeti Katarine II., izložba posjetitelje vodi kroz život i vladavinu jedne od najmoćnijih žena svjetske povijesti, a s nizom umjetnina koje je kao strastvena kolekcionarka sakupljala i kroz Muzej Ermitaž, koji je utemeljila i s kojim su je u suradnji Klovićevi dvori organizirali.

Na putovanje u prošlost posjetitelje vodi 1077 eksponata - skulpture, grafike, slike europskih umjetnika, odjevni predmeti carice i ostalih pripadnika dvora, predmeti od stakla, keramike, metala, srebra i zlata - servisi, posude, čaše, zdjele, tabakere, svijećnjaci, oružje, šahovske ploče, nakit, ukosnice, ukrasni predmeti, namještaj. (MK/Hina)
   

FOTO: ANTO MAGZAN

FOTO: ANTO MAGZAN

FOTO: ANTO MAGZAN


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a