E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Prvi Dani medijske pismenosti u Hrvatskoj
13.4.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno s ministricom znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Blaženkom Divjak sudjelovala je na predstavljanju Dana medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a koji su predstavljeni u petak, 13. travnja 2018. godine, u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Prvi Dani medijske pismenosti održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.   

Ministrica kulture Obuljen Koržinek istaknula je kako je „medijska pismenost svakako jedan od preduvjeta koji ima važnu ulogu u samom odgoju budućih potrošača medija, u poticanju kvalitetne produkcije sadržaja koja neposredno utječe na razvoj kreativne industrije, ali i na privlačenje i stvaranje nove publike. Medijska pismenost važna je vještina i znanje za život u svijetu u kojem sve više ima lažnih vijesti, alternativnih činjenica i govora mržnje.

U Dane medijske pismenosti uključena su i mala kina i knjižnice, a upravo su to mjesta na kojima se mogu provoditi razni projekti, radionice, seminari ili igraonice medijske pismenosti, i to ne samo za djecu i mlade, već i za starije građane kojima je nužna pomoć društva za snalaženje u informatičkome i digitalnome prostoru”, rekla je ministrica kulture.Ministrica znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Blaženka Divjak rekla je kako je „medijska pismenost važna pogotovo u kontekstu sve učestalijeg širenja lažnih vijesti. Upravo zbog toga, u sklopu kurikularne reforme koja na jesen ulazi u eksperimentalnu provedbu predvidjeli smo medijsku pismenost kao kompetenciju koju učenici razvijaju u niz nastavnih predmeta, poput Hrvatskog jezika, Informatike, Matematike, Biologije i međupredmetnih tema, poput Uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija i Osobnog i socijalnog razvoja. Time razvijamo kritičko mišljenje i vrednovanje jer je među svim informacijama kojima nas zasipaju važno prepoznati koje su informacije provjerene i točne”.  

„Dane medijske pismenosti pokrenuli smo da bi se kreirala  platforma za poticanje i organiziranje održivih projekata medijske pismenosti. Iznimno nam je drago da su se u projekt uključile brojne škole i vrtići, fakulteti, knjižnice, udruge i mediji, te da su ga snažno podržali i Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naime, upravo su suradnja i uključenost najšireg kruga dionika presudne za uspješno provođenje medijske pismenosti, čija je važnost veća nego ikada prije. Upravo je ona  jedan od ključnih odgovora na pitanja i probleme koje pred nas stavlja život u digitalnome hipertehnologiziranome medijskom svijetu”, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.Predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić rekla je da su „mediji u sve većoj mjeri dio života djece, i zato je iznimno važno da im omogućimo da razvijaju vještine medijske pismenosti. Dani medijske pismenosti odgovor su na potrebu djece i roditelja da ih podržimo na tom putu”.
  
Od 19. do 21. travnja diljem Hrvatske održat će se niz aktivnosti s ciljem edukacije i informiranja djece, roditelja, odgojitelja i nastavnika o važnosti medijske pismenosti.

U sklopu aktivnosti Djeca upoznaju medije učenici će posjetiti vodeće medijske kuće, u kojima će učiti kako nastaju vijesti te se uz stručno vodstvo i sami okušati u njihovoj pripremi. U sklopu Dana medijske pismenosti u brojnim vrtićima, školama, knjižnicama i udrugama održat će se predavanja i radionice za djecu i odrasle, a za roditelje, bake i djedove osmišljen je kratki vodič za korištenje medija u obitelji. Materijali za rad s djecom napravljeni su u suradnji s domaćim stručnjacima za područje medijske pismenosti.


www.medijskapismenost.hr

>>> RASPORED DOGAĐANJA POVODOM DANA MEDIJSKE PISMENOSTINajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a