E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2017.  >  Čarolija čipke u Bariloviću (Karlovačka županija) 4. prosinca 2017.
Program likovne radionice pod nazivom Čarolija čipke održan je 4. prosinca 2017. godine  u Osnovnoj školi Mrkopalj u Bariloviću. Sudjelovalo je 26 učenika od 1. do 4. razreda. Radionicu je vodila Nina Licul, asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a sudjelovali su i  odgojno-obrazovni djelatnici Nada Višal i Renato Ilić.

Tema radionice bila je prijenos motiva čipke uz pomoć monotipije, najjednostavnije grafičke tehnike, na papir i upoznavanje polaznika radionice s kulturnim vrednotama hrvatske baštine tj. čipkom. Učenici su od voditeljice radionice mogli naučiti o različitim tehnikama izrade čipke te su im prezentirane čipke iz tri centra čipkarstva u Hrvatskoj: paška čipka na iglu, hvarska čipka od agave i lepoglavska čipka na batiće.

Uz povijest i tehnike izrade čipke polaznici su pomoću monotipije, grafičke tehnike u kojoj se na foliju nanosi grafička boja te preko nje stavlja papir i crta željeni motiv, stvarali vlastite matrice inspirirane viđenom čipkom.  Rezultat je bio uspješan i raznolik, a djeca su se zabavila osmišljavanjem i kreiranjem različitih motiva koji su ih asocirali na uzorak čipke.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature