E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture uputila izraze sućuti u povodu smrti akademika Zlatka Boureka
14.5.2018. - U povodu smrti akademika Zlatka Boureka, iznimnog hrvatskog umjetnika – kipara i slikara, redatelja, scenografa, kostimografa, karikaturista, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze iskrene sućuti. 

"Stvaralaštvo Zlatka Boureka pratili smo kroz broje samostalne i skupne izložbe, jedinstvene scenografije i kostimografije u kazalištima, radovima koji su, neovisno o mediju u kojem se izražavao, uvijek  nosili obilježja nadrealnog i groteske, humora i folklora. Spajajući skulpturu s kazališnim izrazom, slikarstvo s dramom i filmom, Bourek se afirmirao kao jedan od najznačajnijih i najsvestranijih umjetnika modernizma u Hrvatskoj.  Vjerujem da će posebno mjesto u našem imaginarnom muzeju zauzimati njegova režija Orlanda malerosa u Dubrovniku ili pak nezaboravne lutke za Shakespeare-Stoppardovu  dramu Hamlet u zagrebačkom Teatru &TD.

Mnogostruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu, Zlatko Bourek bio je čest gost europskih i svjetskih muzeja i festivala, galerija i kazališnih kuća, uvijek noseći u svojim radovima nostalgična sjećanja na Slavoniju i njezine motive, pučke običaje i mitove. Skulpturom Međaš protiv uroka i poplave koju je u lipnju 2016. godine postavio na Savskom nasipu sjećajući se slavonskih obreda i vjerovanja svojega djetinjstva odaje počast svim pučkim i samoukim kiparima."


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a