E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica Obuljen Koržinek otvorila manifestaciju „Muzeji izvan muzeja"
17.5.2018. - U povodu Međunarodnog dana muzeja Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba organizirao je manifestaciju „Muzeji izvan muzeja - MIM", koju su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorili u srijedu, 16. svibnja 2018. godine.  
   
FOTO: HINA

Cjelokupno događanje zamišljeno je, kako je istaknula ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović, kao svojevrstan iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora. Tako bi se, smatra, bogata kulturna baština u znatnoj mjeri približila posjetiteljima. Muzeji su predstavljeni u MIM „paviljonu" - atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture u kojem su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla.
      
FOTO: HINA

Zahvalivši muzejskim djelatnicima koji su sudjelovali u pripremi manifestacije i ostalim muzealcima koji predano rade na privlačenju nove publike u muzejeministrica kulture je podsjetila na velika postignuća dva hrvatska muzeja koji su ovaj tjedan dobila relevantne međunarodne nagrade -  Muzej betinske drvene brodogradnje koji je dobitnik nagrade „Siletto Prize“ za 2018. u kategoriji rada s lokalnom zajednicom i Muzej Sinjske alke koji je dobio nagradu Europske unije za kulturnu baštinu/Nagradu Europe Nostre u 2018. godini.
   
To su, kako je istaknula  ministrica, „velika priznanja struci i našim muzelacima i svemu što rade za naše društvo i našu kulturu. Sigurna sam da će se i ova manifestacija  proširiti diljem Hrvatske.“

Projekt „Muzeji izvan muzeja - MIM" osmislio je autorski tim: više kustosice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić i Nedjeljko Mikac, dizajner i umjetnik, a atraktivan postav u neposrednoj blizini Trga Bana Jelačića moći će razgledati do 20. svibnja. (MK/Hina)

FOTO: HINA
 
FOTO: HINA


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a