E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture u povodu smrti skladatelja i profesora Željka Brkanovića
8.6.2018. - U povodu smrti gospodina Željka Brkanovića uvaženoga hrvatskog skladatelja i sveučilišnog profesora, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze iskrene sućuti.    

"Pamtimo ga kao pripadnika generacije koja je sudjelovala u oblikovanju hrvatske glazbe našega vremena, koji je kao pijanist, dirigent i skladatelj spojio izvrsnost klasičnog umjetničkog obrazovanja s tekovinama suvremene stvaralačke prakse. Njegovi učitelji, otac Ivan Brkanović, Erhard Karkoschka, Svetislav Stančić i Toma Prošev, dio su njegova intimnog duhovnoga kruga iz kojega je crpio nadahnuća i oblikovao svoje skladateljske strukture u mnogim solističkim, komornim, koncertantnim, orkestralnim, scenskim i vokalnim ostvarenjima. Njegov rad danas nastavlja istaknuta generacija mladih skladatelja kojima je Željko Brkanović bio profesor, kasnije i professor emeritus na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i na Muzičkoj akademiji u Podgorici i na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
 
Djelovao je kao glazbeni producent, predsjednik Hrvatskoga društva skladatelja i istaknuti član mnogih stručnih tijela u Ministarstvu kulture, a za svoja autorska djela primio je godišnju „Nagradu Vladimir Nazor“, Nagradu Josip Štolcer Slavenski i Nagradu Porin za životno djelo. Željko Brkanović ostaje u trajnom sjećanju kao umjetnik čiji je život bio posvećen glazbi i novim naraštajima hrvatskih skladatelja, upravo onih koji će graditi nove uspjehe hrvatske suvremene glazbe."
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a