E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture na konferenciji "Business 2 Culture - financiranje kulture iz privatnih sektora"
8.6.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u petak, 8. lipnja 2018. godine, na konferenciji "Business 2 Culture - financiranje kulture iz privatnih sektora" koja se održala u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. 
   

Tematske linije konferencije koja je izazvala veliku pozornost kulturne javnosti bile su na koji način kultura i ulaganje u kulturu doprinosi ukupnom razvoju lokalne zajednice, kako sponzori i donatori odlučuju koje projekte podržati, kako kulturni djelatnici komuniciraju s potencijalnim sponzorima i donatorima te na koji način projekt Europske prijestolnice kulture potiče suradnju između poslovnog i kulturnog sektora. Konferencija je namijenjena kulturnim djelatnicima i gospodarstvenicima, a cilj joj je potaknuti dijalog, razmijeniti iskustvo obiju strana, primjere dobre prakse i prepoznati izazove vezane uz financiranje kulture iz privatnog sektora.
 
Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da je tema konferencije - diversifikacija financiranja i privlačenje ulaganja u kulturu – u svjetlu već istaknutog europskog trenda smanjenja javnih sredstava za kulturu izuzetno važna. Iz perspektive Ministarstva, navela je da je u posljednje dvije godine došlo do povećanja s 0,56 % na 0,91 % državnog proračuna koji se izdvaja za kulturu, velikim dijelom kroz bolje povlačenje sredstava Europske unije.
   


Izvijestila je i da u ovom trenutku Ministarstvo kulture radi na uređivanju određenih dijelova sustava. „To je pitanje revizije zakonodavstva (dio koji se odnosi na rad arhiva, knjižnica, muzeja), najesen vjerojatno u javnu raspravu ide novi zakon o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti, a slijedom rezultata studije Instituta za javne financije o poreznom tretmanu kulture i umjetnosti, vodimo i konzultacije s predstavnicima sektora i ulagačima kako bismo uredili da u poreznom smislu ulaganje u kulturu bude smislenije i poticajnije. Imamo nekonzistentnu situaciju vezano uz PDV i oslobađanje pojedinih usluga od PDV-a, što vidimo kao velik prostor za unapređenje. Nejednak je tretman zaposlenih i nezaposlenih umjetnika po pitanju plaćanja doprinosa, a sustav ne prepoznaje ni cijelu mladu generaciju umjetnika koji ne traže klasična zaposlenja. Sve to planiramo kvalitetnije definirati kroz novi zakon. Posebna su tema kulturne i kreativne industrije – tu moramo napraviti detaljnu analizu po djelatnostima i vidjeti kakvi su omjeri djelatnosti koje se podupiru i koje se ne podupiru javnim novcem, da bismo vidjeli za koje je djelatnosti potreban poticaj za jača privatna ulaganja“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.
  
Projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine u Rijeci ocijenila je najvećim i najznačajnijim projektom u kulturi u Hrvatskoj uopće, dodajući da će riječki uspjeh u tome biti i uspjeh Hrvatske.
 Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a