E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren II. Forum o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe
12.6.2018. - U Chengdu u provinciji Sicuan, otvoren je 11. lipnja 2018. Drugi Forum o umjetničkoj suradnji koji je organiziran u okviru platforme Kina+16, odnosno suradnje Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe.  
Na Forumu su se okupili stručnjaci i profesionalci iz područja kulture i umjetnosti kako bi zajedničkim dijalogom o dosadašnjim postignućima unutar svakog pojedinog područja koje je u fokusu Foruma - kazalište, kazalište za djecu, likovna umjetnost, glazba i ples - potaknuli daljnju suradnju i razmjenu iskustava. Svaku od zemalja predstavljaju stručnjaci iz spomenutih područja, a Republiku Hrvatsku zastupaju Snježana Abramović Milković, ravnateljica  Zagrebačkog kazališta mladih, Vitomira Lončar, dugogodišnja voditeljica Male scene i profesorica na Sveučilištu u Xi'anu, Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti i predsjednik HDLU-a, Sanja Drakulić, iz Hrvatskog društva skladatelja i profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i Nikolina Pristaš, profesorica na Akademiji dramske umjetnosti.

Na svečanom otvorenju uzvanicima su se obratili Yang Xingping, vice-guverner provincije Sicuan, Luo Qiang, gradonačelnik Chengdua, Oltjon Muzak, glavni tajnik Ministarstva kulture Albanije, Guo Lei, predsjednik Plesne akademije u Pekingu, Csaba Vasvari, predsjednik Kazališnog odbora Madjarske, Mykolas Natalevicius, iz Unije skladatelja Litve te Yin Xiaodong predsjednik Kineskog nacionalnog kazališta za djecu. Zamjenik ministra kulture i turizma Qun Lee proglasio je Forum otvorenim naglasivši važnost kulture za sve aspekte kvalitete života u modernom društvu te usporedio kulturnu suradnju s "dugom neprekinutom rijekom", citirajući predsjednika NR Kine Xi Jinpinga. Razgovori i prezentacije ce se nastaviti do 15. lipnja 2018. kada se Forum u Chengdu završava, a na kraju će stručnjaci usvojiti Deklaraciju o umjetničkoj suradnji između Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe.

Ovogodišnji Forum nastavak je suradnje započete prije dvije godine na Prvom Forumu o umjetničkoj suradnji u Pekingu koji je održan prije dvije godine, u okviru platforme Kina+16, mehanizma inicijative Jedan pojas, jedan put.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a