E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Konferencija „Potopljena baština Prvog svjetskog rata"
12.6.2018. - Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar u suradnji s Ustanovom INOVAcija, a u sklopu projekta NETWORLD („Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries“) organizirao je međunarodnu konferenciju o kulturnom turizmu s naglaskom na Prvi svjetski rat, koja se održala u utorak, 12. lipnja 2018. godine u Zadru.

Foto: MCPA

Konferenciju pod nazivom „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvorio je državni tajnik Krešimir Partl.

„S obzirom na njezinu stručnu i znanstvenu važnost, Konferenciju „Potopljena baština prvog svjetskog rata“ možemo s pravom smatrati jednim od ključnih događanja Europske godine kulturne baštine, istaknuo je na otvaranju konferencije  državni tajnik Krešimir Partl te nadodao kako je tijekom godine posvećene europskoj baštini želja ojačati svijest građana o važnosti baštine, ne samo u segmentu razvoja kulture već i u svrhu razvoja gospodarstva i turizma.

Napomenuo je kako je obilježavanje Stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata, kao prvoga globalnog sukoba s dalekosežnim posljedicama za čitav svijet, upravo u vrijeme Europske godine kulturne baštine prilika za novo promišljanje Velikoga rata koje se ne oslanja isključivo na komemorativno obilježavanje, nego inzistira na stvaranju memorije kao kreativnoga potencijala.

Državni tajnik Partl istaknuo je kako Ministarstvo kulture zajedno sa Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju spomenutoj tematici pridodaje na važnosti kroz značajna i kontinuirana ulaganja u projekte zaštite i revitalizacije vrijednih podvodnih nalazišta.

Foto: MCPA

Ova je Konferencija iznimna prilika da se uz obilježavanje 100. obljetnice potonuća austrougarskog bojnog broda „Szent Istvan“, na kojem je služilo i živote izgubilo mnogo Hrvata, ukaže na potrebu da se same lokacije potopljene baštine dodatno valoriziraju, da se predstave dobre prakse u njihovoj zaštiti i prezentaciji te da se ukaže na veliki potencijal Republike Hrvatske kao poželjne destinacije za kulturni i ronilački turizam.

Ravnatelja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru Luka Bekića, istaknuo je kako sve više ljudi ciljano s ronilačkim centrima obilaze potopljene brodove iz Prvog svjetskog rata, što se podržava ali jednako tako upozorio je i na zaštitu samih lokaliteta.

Na Konferenciji je sudjelovao velik broj međunarodnih partnera uključenih u organizaciju i oko tridesetak domaćih i inozemnih stručnjaka.


Foto: MCPA

Foto: MCPA

Foto: MCPA

Foto: MCPA

Foto: MCPA

Plakat St Istvan 2

2018 European year of culture Heritage

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a