E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba „Baština i migracije - Tragovima zavičaja, koracima nezaborava"
5.7.2018. - U povodu 52. Međunarodne smotre folklora i u skladu s njezinom ovogodišnjom temom u četvrtak, 5. srpnja 2018. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorena je izložba „Baština i migracije - Tragovima zavičaja, koracima nezaborava".Tom se izložbom nastavlja dugogodišnja suradnja Etnografskog muzeja i Smotre, a koja se ove godine održava pod nazivom „Baština i migracije" i posvećena je skupinama koje u novoj sredini izvode folklorne tradicije zavičaja, neovisno o razdoblju ili razlozima zbog kojih su ga napustile.

Državni tajnik Ivica Poljičak istaknuo je važnim govoriti o tim temama s obzirom da je „zavičaj ono vidljivo i nevidljivo što nas obilježava za cijeli život i ostaje u nama gdje god bili u svijetu i prenosi se na sljedeće generacije".„Izložba je osmišljena da upotpunjuje temu Smotre „Baštine i migracije", a dodali smo joj i poetski podnaslov jer predstavljamo i neke osobne, male priče i razne ljudske sudbine", rekla je autorica izložbe kustosica Katarina Bušić. Ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan rekla je kako muzej redovito u srpnju organizira izložbu u suradnji sa Smotrom folklora, a ove godine na temu migracije i baštine. „Bez migracija nema ni naše baštine, što ćemo u jednom segmentu dočarati i na izložbi", istaknula je.

Uz pomoć zavičajnih folklornih skupina i pojedinaca predstavljene su priče Hrvata iz istočnoga Srijema (Gibarac, Kukujevci) te Bosne i Hercegovine (Bosanska Posavina, Kraljeva Sutjeska) koje djeluju u različitim dijelovima Hrvatske i u gradu Zagrebu.

Izložene su narodne nošnje kao jedan od najupečatljivijih aspekata baštine i kulture, one spašene iz ratnih zbivanja i one rekonstruirane posljednjih godina. Postav je realiziran u suradnji s KUD-om „Kraljica Katarina" iz Donjeg Lapca, Posavskim zavičajnim klubom „Derventsko kolo" i Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. MK/Hina
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a