E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre
11.7.2018. - Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u utorak, 10. srpnja 2018. godine svečano su otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će u 47 dana na 20 lokacija približno 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.      

FOTO: HINA
 
Ovogodišnju ceremoniju režirao je Saša Božić, koji je potpisao i scenarij, a sve u skladu s naglaskom 69. Igara na razvoju publike, pokazujući kako Grad i Igre čine i umjetnici i njegovi građani. Glazbu su izveli Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa FA Linđo.
  
Neizostavan dio otvaranja bio je Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl čiji su ovogodišnji predstavnici bili Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić, uz studente glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Posebnu ulogu imali su i građani Dubrovnika Zora Brajević, Luciano Capurso – Luči te brojni drugi.
  
FOTO: HINA

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru istaknuo kako su umjetnici glas svog vremena i ogledalo u koje se trebamo zagledati kako bi se otkrili. „Ovo je vrijeme da se i mi Dubrovčani sagledamo realno i s dužnom skromnošću. Lijepo je što se dičimo našim Gradom i naslijeđenom baštinom. Hvalospjevi na račun ljepote našega Grada od strane inozemnih medija, priznanja i oduševljenje turista nisu nam više ni novost, niti nas, bez lažne skromnosti, iznenađuju. No, kamen, ma kako čvrsto i lijepo isklesan bio, ne čini grad. Grad su njegovi ljudi“, rekao je Franković, citiravši 'Priču o Gradu' Siniše Glavaševića.
 
„Ljudska priroda je takva da sjaj srebra i zlata čovjeka zaslijepe, učine da se odaje pohlepi. Čovjek se onda prepušta oholosti, a oholost vodi u propast. Jer mnogi tada zaborave na zajednicu, na opće dobro“, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako „Grad mora biti mjesto života, rada, okupljanja i razvoja njegovih građana. Ako Grad bude po mjeri njegovih stanovnika, bit će privlačniji i našim gostima i posjetiteljima. Kao gradonačelnik ustrajat ću stoga da Dubrovnik vratim njegovim građanima, da Gradu vratimo njegove mlade, djecu, da kreiramo okvir za ugodan i ispunjen život, popraćen kvalitetnom infrastrukturom“. 
 
FOTO: HINA

Otvaranju su nazočili brojni visoki uzvanici poput predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanice predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Renate Margaretić Urlić, izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, predstavnika diplomatskog zbora te mnogi drugi. (MK/Hina) 


FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINANajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature