E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano otvorenje obnovljene Biskupske palače u Dubrovniku
10.7.2018. - Svečanim otvorenjem i blagoslovom obnovljene Biskupske palače u Dubrovniku u utorak, 10. srpnja 2018. godine obilježen je završetak tridesetogodišnje obnove, čime su se stekli uvjeti za povratak dubrovačkog biskupa u povijesni prostor unutar zidina Grada. 

FOTO: Grad Dubrovnik

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić izrazio je dobrodošlicu i istaknuo kako Grad nisu zidine i palače nego ljudi koji u njemu žive te dodao kako bi više volio da Palača bude biskupski dom. Blagoslovivši palaču, mons. Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, podsjetio je kako crkva tisućama godina obnavlja djela koja su i danas prepoznatljiva.

„Biskupskom palačom Dubrovnik dobiva još jedan prostor koji će oživjeti i oplemeniti povijesnu jezgru", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić poželjela je da biskupov dom bude ujedno i dom novim generacijama.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pozdravivši sve nazočne u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, istaknula je kako povratak Dubrovačke biskupije i sjedišta biskupa u palaču nije samo preduvjet za njezino daljnje očuvanje nego i izniman doprinos duhovnoj i socijalnoj revitalizaciji gradske jezgre.

FOTO: Grad Dubrovnik

„Vraćanjem izvornih javnih funkcija unutar gradskih zidina, ovaj projekt afirmira održivo upravljanje gradskom jezgrom koje ne postavlja granice i zapreke između javnog i privatnog sektora već potiče široki spektar partnerstva i inicijativa u korist očuvanja univerzalnih vrijednosti i kvalitete života građana“, rekla je ministrica nadodavši kako je „Dubrovnik jedinstveni primjer povijesnog urbanizma utemeljenog na snažnoj srednjovjekovnoj matrici utvrđenog grada, unutar koje se harmonično uklapaju reprezentativne javne zgrade, stambena arhitektura i otvoreni prostori ulica i trgova.“

Ministrica je istaknula kako je obnova palače jedan od najvećih i najsloženijih konzervatorsko-restauratorskih projekata u Hrvatskoj. „Izrazita graditeljska složenost palače i njezinih sklopova, oštećenja od potresa i prekid obnove tijekom agresije na Dubrovnik razlozi su dugotrajne sanacije i obnove“, rekla je, istaknuvši kako vrijednost ovog zahvata ne čini samo „fizička obnova zgrade nego i primijenjena stručna metodologija uz sustavna konzervatorsko-restauratorska istraživanja i dokumentaciju, primjenu suvremenih metoda konstrukcijske sanacije i zahtjevnu restauraciju svih elemenata povijesnog interijera, u čemu je izniman doprinos dao Hrvatski restauratorski zavod.“

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ovaj događaj nazvao je povijesnim te ga naveo kao jedan od primjera ulaganja u budućnost, mlade i demografsku obnovu, dok je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević izjavila kako je povijesna jezgra oduvijek bila žila kucavica Dubrovnika. Predsjednik Zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner kao zajednički cilj istaknuo je pomoć u revitalizaciji Grada.

FOTO: Grad Dubrovnik

Program obnove Biskupske palače okončan je u Europskoj godini kulturne baštine, kao rezultat upravljačkih, organizacijskih i stručnih kompetencija brojnih partnerskih institucija među kojima valja istaknuti Grad Dubrovnik, Dubrovačku biskupiju, Zakladu Caboga Stiftung, Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski restauratorski zavod, Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Biskupska palača jedna je od najmarkantnijih stambenih zgrada u povijesnoj jezgri koja prezentira svu složenost procesa povijesnih urbanih transformacija grada Dubrovnika. Zasnovana spajanjem srednjovjekovnih kuća na samom početku 16. stoljeća – u vremenu izrazitoga prosperiteta Dubrovačke Republike – kao stambena palača obitelji Sorkočević, ona u 19. st. postaje stan biskupa i sjedište Dubrovačke Biskupije. Palača svojom arhitekturom objedinjuje srednjovjekovne strukture, elemente renesansne arhitekture i baroka kao dominantne graditeljske faze.

Ukupna vrijednost  radova na obnovi Biskupske palače iznosi oko 32 milijuna kuna.

Obnova palače odvijala se u više faza pod vodstvom Zavoda za obnovu Dubrovnika do 2016., a Dubrovačke biskupije do 2018. godine. Obnovom su od propadanja spašene arhitektonske dekoracije, očišćeni i restaurirani zidni oslici, a obnovljeni su i drveni oslikani stropovi 'tabulati', kao i biblioteka. Restaurirane slike iz fundusa Dubrovačke biskupije izložene su na prvom i drugom katu, dok se u prizemlju planira smjestiti lapidarij s arheološkim nalazima iz podzemlja dubrovačke katedrale. Time će dio palače ubuduće biti otvoren za javnost i organizaciju kulturnih programa.
 


 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a