E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice u povodu smrti kazališne i filmske glumice Marije Kohn
17.7.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze iskrene sućuti u povodu smrti kazališne i filmske glumice Marije Kohn.    
"Kazališna, filmska i televizijska ostvarenja Marije Kohn duboko su obilježila suvremenu hrvatsku kulturu jer je bila umjetnica visokoga stila i ekspresivnosti. Heroine koje je tumačila nosile su antologijsku vrijednost interpretacije dajući im na sceni ljudsku životnost koja se ne može zaboraviti. Ostvarenja koja pamtimo u Mirisima, zlatu i tamjanu ili u Svoga tela gospodar, u Vojnovićem dramama ili Držićevim komadima sama po sebi kulturna su vrijednost i primjer neponovljive izvrsnosti. Sudbine svojih ženskih likova ispitivala je snažnom glumačkom energijom kroz sve patnje i ljepote dubine života kako bi na sceni kreirala potresne portrete žena hrvatske dramske literature. 

Za svoja umjetnička postignuća dobila je više od četrdeset priznanja i nagrada, uključujući Nagradu Vladimir Nazor za glumu i za životno djelo, nagradu Grada Zagreba i Zlatnu arenu, što je čini jednom od najnagrađivanijih hrvatskih glumica.

Marija Kohn nosila je u srcu svoj Lopud i čežnju za iskrenom istinom ne samo u osobnom životu, nego i pred publikom. Opraštajući se s velikom divom hrvatskoga glumišta,  zahvaljujemo joj za nezaboravna i neponovljiva umjetnička ostvarenja koja je na trajnu uspomenu ostavila svojoj hrvatskoj kulturi."

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a