E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2017.  >  Suvremena glazba kroz usnu harmoniku u Bračeviću (Splitsko - dalmatinska županija) 23. studenog 2017. godine

Suvremena glazba kroz usnu harmoniku u Bračeviću (Splitsko - dalmatinska županija) 23. studenog 2017. godine

U Osnovnoj školi Braće Radić 23. studenog 2017. godine u Bračeviću (Općina Muć) održan je program pod imenom Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe. U programu je sudjelovalo 37 učenika od 5. do 8. razreda. Program je izveo blues – glazbenik Tomislav Goluban dok je Robert Bašić na akustičnoj i električnoj gitari pratio glazbene primjere i učenicima objasnio način izrade gitara.

Program je koncipiran s idejom da se učenici upoznaju s razvojem suvremene glazbe, posebno blues glazbe, a kroz različite izvedbe na usnoj harmonici. Naglasak je stavljen na najrašireniji dijatonski model usne harmonike dostupan svima pa tako i svakom učenik koji poželi iskušati svirati na tom izrazito zanimljivom instrumentu.

U teorijskom dijelu radionice Tomislav Goluban učenicima je kroz razgovor i raspravu objasnio  društvene, povijesne i kulturne okolnosti nastanka suvremene glazbe - od pojave robovlasničkog društva i rada Afroamerikanaca na plantažama pamuka u dolini rijeke Mississippi, preko Američkog građanskog rata i Velike migracije Afroamerikanaca po sjevernoameričkom kontinentu. Učenicima je objašnjen utjecaj Nikole Tesle i njegovih izuma na poboljšanje kvalitete zvuka kod glazbenih instrumenata što je rezultiralo većom potražnjom i proizvodnjom.
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature