E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2017.  >  Blues i usna harmonika u Starigradu (Zadarska županija) 22. studenog 2017. godine

Blues i usna harmonika u Starigradu (Zadarska županija) 22. studenog 2017. godine

Program Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe održan je u Osnovnoj školi Starigrad u Starigradu 22. studenog 2017. godine. U programu je sudjelovalo 65 učenika od 5. do 8. razreda.

O različitim vrstama usnih harmonika i o procesu razvoja suvremene glazbe učenici su mogli naučiti od blues-glazbenika Tomislava Golubana, dok je Robert Bašić sudionicima objasnio način na koji se izrađuju gitare.

U teorijskom dijelu radionice učenicima su objašnjene društvene, povijesne i kulturne okolnosti nastanka suvremene glazbe - od pojave robovlasničkog društva i rada Afroamerikanaca na plantažama pamuka u dolini rijeke Mississippi, preko Američkog građanskog rata i Velike migracije Afroamerikanaca po sjevernoameričkom kontinentu. Također im je objašnjen i utjecaj Nikole Tesle na njegov izum u poboljšanju kvalitete zvuka kod glazbenih instrumenata što je rezultiralo većom potražnjom i proizvodnjom.

Usna harmonika predstavljena je kao instrument na kojem se mogu odsvirati najzahtjevnija djela klasične glazbe, a naglasak je bio stavljen na najrašireniji dijatonski model usnih harmonika dostupan svakom učenik koji poželi iskušati svirati na tom izrazito zanimljivom instrumentu.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature