E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2017.  >  Škrinjica puna blaga u Vrsaru (Istarska županija) 16. studenog 2017. godine

Škrinjica puna blaga u Vrsaru (Istarska županija) 16. studenog 2017. godine

Lošinjski muzej gostovao je s edukativno-kreativnim programom pod nazivom „Tko se boji muzeja još? – putujuća otočka škrinjica“, 16. studenog 2017. u osnovnoj školi Vladimira Nazora u Vrsaru. Kustosice Martinela Dragičević i Marijana Dlačić održale su radionicu s 28 učenika 4. razreda i psihologicom Natašom Venier Brajković, učiteljicom Anom Mofardin i asistenticom Anom Žiković Šegon.

Učenike se kroz radionicu nastojalo upoznati s Lošinjskim muzejom i njegovim zbirkama, te ih naučiti čime se bave muzejski stručnjaci, posebice kustosi.

Tijekom radionice učenicima su predstavljeni umjetnički, povijesni, etnografski i arheološki sadržaji jednog zavičajnog muzeja kao i replike pojedinih muzejskih predmeta koje su učenici mogli uzeti u ruke.
Uslijedila je likovna radionica definiranja i interpretiranja reprodukcija portreta i (auto)portreta iz fundusa Lošinjskog muzeja kao jednog od najznačajnijih motiva u povijesti umjetnosti. Učenici su temperama slikali dodijeljene im portrete koji su u muzejskim zbirkama izvedeni različitim tehnikama. Riječ je o građi iz fundusa Palače Fritzi, Arheološke zbirke Osor i Muzejsko-galerijskog prostora Kule u Velom Lošinju. Kreativnim procesom radioničkog učenja kod djece je potaknuto individualno vizualno percipiranje uz izražajne, stvaralačke sposobnosti u suradničkim odnosima s ostalim polaznicima.

Ugodno i prijateljsko okruženje vladalo je tijekom cijelog programa, a sudjelovanje je rezultiralo učeničkim likovnim uradcima i zadovoljnim licima. Nadasve uspješni i zanimljivi portreti iz zbirki Lošinjskog muzeja nastali tijekom radionice trajna su uspomena učeničkog sudjelovanja na programu, a možda i poticaj nekog budućeg dolaska na Lošinj. 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature