E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2017.  >  Neka druga vremena u Sokolovcu (Koprivničko - križevačka županija) 14. studenoga 2017.
 
Neka druga vremena u Sokolovcu  (Koprivničko - križevačka županija) 14. studenoga 2017.

Osnovnu školu Sokolovac  te Područnu školu Mala Mučna posjetio je, 14. studenoga  2017. godine, Matija Bobek sa svojim program Kao prvo - zagonetno drvo. U programu je sudjelovalo 30 učenika od 1. do 4. razreda te 4 odgojno-obrazovna djelatnika.

Program educira učenike o važnostima kvalitetnih i prirodno izrađenih igračaka bez uporabe štetnih materijala. U dva odvojena prostora voditelj programa učenicima je pripremio niz aktivnosti u kojima su se učenici mogli upoznati s vještinama obrade drveta ne bi li se približili izradi igračaka iz mašte. Obrađivali su drvo brusnim papirom, rašpom i šilom te uspoređivali prirodne boje s onim umjetnima.  Uz pomoć različitih komada drva, izraslih i osušenih  u prirodi bez strojnih obrada, kemijskih tretiranja te premazima upitne kvalitete, su igračke iz mašte oblikovali svojim rukama. Pripremljene komade drva, šiške, žirove i tikvice su zatim bojala lanenim uljem.  Baveći se s neoblikovanim materijalima iz prirode, učenici su postavljali puno pitanja vezanih i uz ekologiju.  

 I učitelji su bili jako zainteresirani za aktivnosti, pričali su priče iz djetinjstva te su stvorili toplo ozračje. U takvoj ugodnoj atmosferi, učenici ali i učitelji uživali su u izrađivanju svojih igračaka uz poneko radoznalo pitanje. Na kraju radionice zaključili su da su poneke igračke upitnog podrijetla možda i otrovne dok su drvene igračke ekološke i mogu se popraviti ali i na kraju reciklirati ili prenamijeniti te na taj način ujedno i zaštiti okoliš od nepotrebnih i štetnih materijala.Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature