E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Ruksak (pun) kulture  >  2017.  >  Tri sestre posjetile Đurđevac (Koprivničko – križevačka županija) 8. studenog 2017. godine
 
Tri sestre posjetile Đurđevac (Koprivničko – križevačka županija) 8. studenog 2017. godine

U Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu 8. studenog 2017. godine održana je predstava Tri sestre redateljice Natalije Manojlović i dramaturginje Ivane Đula. Predstavu u produkciji teatra &TD u Zagrebu, koja je nastala prema istoimenoj drami A. P. Čehova, izvele su plesačice suvremenog plesa Ivana Pavlović, Martina Tomić i Petra Chelfi. U publici je bilo 160 učenika od 15 do 18 godina te profesorica Ana Huzjak. Radionici, koja je uslijedila nakon predstave, prisustvovalo je 19 zainteresiranih učenika i polaznika školske dramske skupine.

Dramski tekst prenijet je u neverbalni izvedbeni kod. Karakterna obilježja triju sestara kao i atmosfera cijelog dramskog djela izgrađeni su isključivo jezikom pokreta izvođačica.

Nakon predstave izvođačice su izvele radionicu u kojoj su sudjelovali polaznici školske dramske skupine. Kroz razgovor pokušalo se približiti učenicima što je to suvremeni ples, kako nastaje predstava i kako se ples i pokret mogu koristiti u kreativnom procesu. Pisanjem na papiriće potaknulo  ih se da izraze svoje osobno iskustvo predstavom (što su vidjeli, što ih se dojmilo, što im je bilo novo i sl.). Učenici su zatim prolazili kroz vježbe, igre i zadatke koje su izvođačice koristile u stvaranju predstave, a koje su im omogućile osvještavanje vlastitog tijela i njegovog pokreta te aktivaciju neverbalnog koda izražavanja. Zahvaljujući profesorima koji su učenike pripremili razgovorom o programu i o samom književnom djelu, omogućeno je dublje razumijevanje učenika u sagledavanju i inovativnom pristupu tretiranja određenog umjetničkog procesa.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature