E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  4. Međunarodni ljetni plesni kamp u Svetvinčentu
1.8.2018. - U Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu održat će se 4. Međunarodni ljetni plesni kamp koji će se odvijati početkom kolovoza ove godine u okviru međunarodne kulturne suradnje zemalja platforme Kina+16, odnosno Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe. Ovaj projekt intenzivne edukacije za plesače okupit će studente plesa i njihove mentore iz Hrvatske i inozemstva, a program će se odvijati u od 2. do 12. kolovoza 2018. godine tijekom kojeg će profesionalci suvremenog i tradicijskog plesa istraživati i plesati u Svetvinčentu.

Projekt 4. Međunarodnog ljetnog plesnog kampa prvi put se održava u Europi u okviru platforme Kina+16. Zahvaljujući zajedničkim zalaganjima svih zemalja sudionica ova inicijativa stvorila je i postigla različite mehanizme suradnje i rezultate na mnogim područjima, a 4. Međunarodni plesni kamp vezan je uz ona koja se odnose na kulturu, edukaciju te uže na plesnu umjetnost.

Međunarodni ljetni plesni kamp pokrenuo je u Kini 2015. godine Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na Pekinškoj plesnoj akademiji. Nakon nekoliko uspješnih edicija koje su se održale u različitim dijelovima Kine, ove godine po prvi puta kamp seli na europsko tlo, u Hrvatsku i Mađarsku. Odabir hrvatskog mjesta nametnuo se s obzirom na dugogodišnju „plesnu povijest“ Svetvinčenta, istarskog gradića u kojem je osnovan i Mediteranski plesni centar (MPC). Održavanje ovog kampa uklapa se i u viziju samog centra kao jedinstvenog regionalnog istraživačkog plesnog centra s međunarodnim značajem.

Ljetni plesni kamp podrazumijeva boravak i rad umjetnika i pedagoga koji će kroz intenzivni dnevni program razmjenjivati iskustva i znanja iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi. Partnerske zemlje u ovoj ediciji kampa su Hrvatska, Kina i Mađarska, a uz sudionike - plesače, pedagoge i producente iz spomenutih zemalja sudjelovat će pedagoginje te studenti iz Latvije, Poljske, Rumunjske i Makedonije.

Uz spomenutog osnivača kampa Shi Boa, iz Kine dolaze i Ding Lin, plesačica i profesorica klasičnog plesa te Tan Hao, nagrađivani plesač i pedagog. Olga Žitluhina, koreografkinja, plesačica i pedagoginja, te jedna od najutjecajnijih osoba suvremene plesne scene u Latviji, a iz Poljske dolazi Sylwia Hefczyńska-Lewandowska, plesačica i plesna pedagoginja s doktoratom kazališne umjetnosti. Iz Hrvatske, plesne će radionice voditi Martina Terzić, Martina Tomić (suvremeni ples), te Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina (istarski narodni plesovi, istarski restaurirani plesovi).

Jedan od ciljeva kampa za plesače je povratak korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu. Sudionici će tijekom kampa moći osim prezentacije vlastitih metoda, usvojiti nove i time obogatiti vlastiti plesni vokabular te ostvariti kontakte za eventualne buduće dugoročne suradnje i zajedničke projekte. Osim toga, tijekom deset dana organiziran je kulturni program za sve sudionike kojim će im omogućiti upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet lokalnim znamenitostima  i kulturnim organizacijama u Puli, Rovinju i nekoliko drugih istarskih gradova.
Nakon boravka u Istri, drugi dio kampa nastavlja se u mađarskom mjestu Százhalombatta gdje će sudionici prezentirati rezultate suradnje javnom izvedbom te prezentacijom stečenih plesnih vještina u sklopu festivala Summerfest Százhalombatta.

Realizaciju ovog projekta međunarodne kulturne suradnje podržala su ministarstva kulture Hrvatske, Kine i Mađarske te Istarska županija, a realiziraju ga Zagrebački plesni ansambl i Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu.

Detaljnije informacije:
http://svetvincenatfestival.com/
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a