E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  U Krapini počeo „Tjedan kajkavske kulture“
3.9.2018. - Manifestacija „Tjedan kajkavske kulture“ koja ima za cilj njegovanje tradicije i kulture kajkavskog govornog područja počela je u Krapini, u nedjelju 2. rujna 2018. godine, na središnjem gradskom trgu podizanjem festivalske zastave i šetnjom najmlađih u narodnim nošnjama.

FOTO: HINA

Tjedan je otvorio državni tajnik Krešimir Partl istaknuvši kako festival svojim programom potvrđuje privrženost promoviranju riječi "kaj" u pisanom, govornom i pjevnom obliku. Posebno je naglasio kako s obzirom na njezino „temeljno kulturološko poslanje oživljavanja i očuvanja narodnih običaja i drugih oblika etnološke baštine, „Tjedan kajkavske kulture“ možemo s pravom smatrati jednim od važnih događanja Europske godine kulturne baštine.“

„Tijekom godine posvećene europskoj baštini želja nam je ojačati svijest naših građana o tome da kulturna baština nema neki svoj autonoman život koje teče paralelno s našim, nego je dio naše svakodnevice. Baština nije samo ono što smo naslijedili od prethodnih generacija. I mi sami dužni smo stvarati nove vrijednosti, koje će jednoga dana budući naraštaji baštiniti kao svoje kulturno naslijeđe“, rekao je Partl.

FOTO: HINA

Okosnica programa bit će 53. festival kajkavskih popevki te Međunarodni sajam gospodarstva „Zagorski gospodarski zbor“, a bogat program festivala trajat će sve do sljedeće nedjelje.

Najmlađima je svoj pozdravni govor posvetio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, istaknuvši da ih nije bez razloga spomenuo u kontekstu čuvanja tradicije, riječi "kaj", osobito danas, kada sve više mladih napušta Hrvatsku. "Jezik uvijek garantira opstojnost. S obzirom na ono što nam se u zemlji događa, da mladi odlaze, itekako je bitno da prepoznamo problem i na njega reagiramo. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović najavio je novost na manifestaciji, program „U ozračju KAJ-a". Kroz njega će se predstavljati i drugi gradovi kajkavskog govornog područja ili oni koji imaju poveznicu s Krapinom. 
  
Tjedan kajkavske kulture te popratni programi i ove se godine održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. (MK/Hina)


FOTO: HINA

FOTO: HINANajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a