E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica sa suradnicima u radnom posjetu Zadru
6.9.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u radnom posjetu Gradu Zadru, u srijedu, 5. rujna 2018. godine.    Posjet je  započeo radnim sastankom sa zadarskim županom Božidarom Longinom i suradnicima na kojem su predstavljene razne teme vezane uz ustanove u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija, planiranje projekata za sljedeće financijsko razdoblje te je istaknuta činjenica kako čak 13 posto prihoda proračuna Zadarske županije odlazi na programe u kulturi. Ministrica je naglasila važnost zaštite knjižnica u manjim sredinama kao i značaj mobilnih modela poput Bibliobusa, kao jedan od ključnih segmenata u razvoju poticanja čitanja.
   
Posjet Zadru nastavljen je radnim sastankom sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i suradnicima, gdje su otvorene mnoge kulturne teme te je posebno istaknuto prošlogodišnje uvrštenje Zadra na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu transnacionalnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća.


  
Radni obilazak nastavljen je u pratnji gradonačelnika Dukića susretom sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem te obilaskom Stalne izložbe crkvene umjetnosti - SICU. Nakon toga, ministrica i gradonačelnik su se uputili u Međunarodni centar za podvodnu arheologiju gdje su obišli cijeli kompleks centra te dali izjave za medije.

Ministrica Obuljen Koržinek, istaknuvši kako se ove godine obilježava Europska godina kulturne baštine, najavila je kako će se središnji događaj toga obilježavanja -  međunarodna konferencija ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas“ održati upravo u Zadru u listopadu. „U suradnji s Gradom Zadrom nastavit ćemo s daljnjom obnovom cijelog kompleksa što će uključiti i obnovu prostora crkve sv. Nikole. Taj ćemo prostor, koji je i sad otvoren za koncerte i druga javna događanja, staviti u punu funkciju kao središnje mjesto prezentacije svega što se u hrvatskoj podvodnoj arheologiji događa, ali i razvoja djelatnosti kulture i kulturne baštine. Pored postojećih reprezentativnih prostora, Zadar će dobiti još jedan prostor, ne samo za zatvorene djelatnosti baštinskih ustanova i istraživanja, već će se u punini otvoriti i građanima i posjetiteljima“, istaknula je ministrica.
  


Ministrica je također istaknula da je Stalna izložbe crkvene umjetnosti najvrjednija je zbirka sakralne umjetnosti prezentirana u Hrvatskoj, a novi Zakon o muzejima stvorio je pretpostavke da se zbirke crkvene umjetnosti i u formalno-pravnom smislu prepoznaju. Navela je da je postignut dogovor s gradonačelnikom Dukićem i nadbiskupom Puljićem o obnovi ugovora potpisanog prije više od 30 godina čime će se postaviti temelje za renoviranje prostora i izradu novog suvremenijeg postava koji će dati novi naglasak na iznimnu vrijednost zbirke.

Uz obilazak Stalne izložbe crkvene umjetnosti i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, ministrica je posjetila i Arheološki muzej Zadar i zadarski Konzervatorski odjel nakon čega je svoj radni posjet nastavila prema Bosni i Hercegovini.Uz ministricu, u Zadru su boravili državni tajnik Krešimir Partl, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić i posebni savjetnik ministrice Miljenko Domijan, uz pratnju pročelnika Konzervatorskog odjela Zadar Igora Miletića. Oni su u nastavku posjeta obišli Državni arhiv i Znanstvenu knjižnicu.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a