E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan sastanak s umjetničkim udrugama vezano uz Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu
7.9.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održala je sastanak s umjetničkim udrugama u petak, 7. rujna 2018. godine u Ministarstvu kulture vezano uz gospodarski sektor kulturnih i kreativnih industrija te Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu.  

 
   
Glavna tema sastanka bila je Direktiva o autorskom pravu o kojoj se trenutno u javnosti raspravlja i o kojoj će 12. rujna 2018. raspravljati Europski parlament. Cilj je Direktive poboljšati autorsko-pravnu zaštitu kreativnih, kulturnih i medijskih sadržaja na Internetu i ograničiti autorsko pravo u svrhu lakšeg korištenja autorskih djela u znanosti i istraživanju, obrazovanju i zaštiti kulturne baštine.

Zahvalivši predstavnicima umjetničkih udruga što su potaknuli raspravu i razmjenu informacija o Direktivi, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek jasno je istaknula kako Vlada RH podržava reviziju Direktive i dodala kako smatra da je jako važno da se u digitalnome vremenu hrvatsko zakonodavstvo vezano za zaštitu autorskih prava unaprijedi, tako da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravičnu naknadu autorima i zakonito korištenje autorskih djela.

Ministrica je rekla kako „individualna prava i slobode svih koji dijele vlastite sadržaje ostaju ista kao do sada, ali je važno da platforme, koje u ovome trenutku isključivo generiraju dobit, osiguraju pravičnu naknadu onima čije sadržaje agregriraju". Istaknula je i kako se već neko vrijeme intenzivno komunicira na razini europskih ministara kulture i kako se ova tema prepoznaje kao jedna od ključnih za očuvanje kulturne raznolikosti pojedinih država. „Želja je osigurati da hrvatski autori snimaju filmove, skladaju i izvode glazbu, a u krajnjem slučaju i da novinari za svoj rad u medijima i izdavačkim kućama imaju pravednu naknadu i zato zastupamo postavljena načela, a vidjet ćemo kroz trijalog kako će teći pregovori i kako će se definirati tekst Direktive", rekla je ministrica.Istaknuvši kako je Direktiva važna za sve europske, pa tako i hrvatske kreativce, glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja Antun Tomislav Šaban ocijenio je da u njoj nema ništa kontroverzno, nego je riječ o procesu reguliranja prava kreativaca i autora. Podsjetio je kako su se ta prava regulirala i kroz povijest od trenutka kada su se počele tiskati knjige, pa nakon toga se isto učinilo i za radio i televiziju, što nikome nije bilo sporno, te upozorio da na internetu, kao razmjerno novome fenomenu, ta prava još nisu u cijelosti pravno regulirana, pa smatra kako je sada za to prilika.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš istaknuo je nelogičnost da autori kreativnoga sadržaja uopće ne ostvaruju dobit, dok internetski servisi na njihovim kreativnim sadržajima ostvaruju dobit, dodavši kako promjena Direktive ni na koji način ne utječe na krajnjega korisnika. 
Predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja Neven Hitrec smatra kako se sadašnji, izrazito nepovoljan financijski položaj i prava autora i kreativaca na početku digitalne ere mogu usporediti s onima radnika na početku industrijske revolucije. Nada se da Direktiva neće biti i kraj poboljšavanja prava autora i kreativaca te smatra da će se senzibiliziranjem javnosti za taj problem doći do "fair playa". 

Uz ministricu sastanku su prisustvovali državni tajnik Krešimir Partl, načelnica Samostalnog sektora za medije Nives Zvonarić sa suradnicama, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo mr. sc. Ljiljana Kuterovac, voditeljica Službe za unutarnje tržište, konkurentnost, socijalnu politiku, zdravlje, obrazovanje i kulturu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Maša Popović, a od predstavnika umjetničkih udruga nazočili su predstavnici Društva hrvatskih filmskih redatelja Neven Hitrec i Antonio Nuić, zatim predstavnici Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš, Kristina Delfin Kanceljak, Andrej Babić, Luka Tralić i Massimo Savić, predstavnici Hrvatske diskografske udruge Branko Komljenović, Mladen Milić i Branimir Puškarić te Ante Pecotić, Antun Tomislav Šaban, Nenad Marčec i Milan Majerović-Stilinović iz Hrvatskog društva skladatelja.


 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a