E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren Međunarodni festival fotografije Organ Vida
13.9.2018. - Međunarodni festival fotografije Organ Vida započeo je u srijedu, 12. rujna 2018. godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti zajedničkim otvorenjem četiriju od ukupno sedamnaest izložbi priređenih za ovogodišnje 10. izdanje festivala na temu „Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas".     

FOTO: HINA
 
Otvarajući Festival, umjetnička direktorica Marina Paulenka izrazila je ponos svime što je festivalski tim postigao i istaknula kako „ove godine slavimo deseti rođendan i iako deset godina nije puno, nama puno znače". Kustosica Lea Vene, koja s Paulenkom potpisuje koncept festivala, predstavila je središnju festivalsku izložbu, „Uključene, aktivne, svjesne –ženske perspektive danas" s radovima umjetnica koje u vrijeme ponovne borbe za prava žena donose 'ženski pogled', postavljen kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju.

U ime Ministarstva kulture okupljenima se obratila načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, naglasivši kako je Organ Vida dinamičan festival za 21. stoljeće koji se odmiče od uobičajenih festivalskih reprezentativnih događanja. Dodala je kako je „Festival otvoren prema međunarodnoj sceni, ali i duboko uronjen u lokalnu zajednicu". Istaknuvši da je ovogodišnja tema u autorskoj i kustoskoj koncepciji Marine Paulenke i Lee Vene aktualna koliko i vječna, načelnica Tudor Perković ustvrdila je kako se odlika najvećih festivala i projekata očituje kroz program „koji ne simplificira, ne docira, ne nudi trenutna i gotova rješenja, već isključivo i samo –  nudi temeljito individualno i kolektivno preispitivanje“.

Predstavnik Grada Zagreba Veljko Mihalić istaknuo je kako se na izložbama priređenima u okviru ovogodišnjeg festivala mogu vidjeti umjetnice koje će zasigurno ostaviti trag u povijesti svjetske umjetničke fotografije.

FOTO: HINA
 

 
Na otvorenju je objavljen i ovogodišnji dobitnik Nagrade Marina Viculin. To je Denis Butorac, mladi autor nagrađen za svoj rad u nastajanju „Poslanica" u kojem, kako je objasnio, kroz dijalog s ocem pokušava uspostaviti novi model komunikacije kakav nikad nije imao. Nagrada Marina Viculin, koja uključuje 25 tisuća kuna za završetak autorskog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom idućeg festivala Organ Vida, godišnje je priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije, čiji je cilj unaprjeđenje razvoja umjetnika i ohrabrenje njihovu budućem djelovanju.
Uz izložbu koja prati glavnu temu u MSU otvorene su još skupna izložba „Budnost, borba, ponos – kroz njezine oči", kojoj je prethodio razgovor s trinaest umjetnica što na njoj izlažu te „Povijest mizoginije, poglavlje 1." španjolske umjetnice Laie Abril i „Privilegij" Amalije Ulman.

Festivalski tjedan trajat će od 10. do 16. rujna diljem Zagreba, a izložbe ukupno stotinjak fotografkinja i fotografa moći će se besplatno razgledati do kraja rujna. Uz bogati izlagački program priređen je jednako živ popratni program radionica, predavanja, filmskih i glazbenih događanja, koja uključuju i konferenciju „Ženske perspektive – konferencija o suvremenoj fotografiji". Predstavit će se i dva EU projekta koje Organ Vida provodi kao partner – „Parallel – European Photo Based Platform", koji se realizira u suradnji s čak 18 partnera tijekom idućih pet godina, i „Refest: Slike i riječi putevima izbjeglica", koji je rezultirao istoimenom izložbom i platformom za raspravu o društvenim pitanjima i razvoj publike kroz fotografiju, ilustraciju i pjesništvo. (MK/Hina)

 
FOTO: HINA
 


 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a