E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Posjet predsjednika Vlade i ministrice kulture Istarskoj županiji i Arheološkom muzeju
13.9.2018. - U povodu sjednice Vlade koja se održala u Puli u četvrtak, 13. rujna 2018. godine predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i suradnika boravio je u posjetu Istarskoj županiji i tom prigodom obišli su Arheološki muzej Istre. 
 
FOTO: VLADA RH

Predsjednik Plenković i ministrica Obuljen Koržinek sa suradnicima u pratnji ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše obišli su radove na gradilištu jednog od najstarijih i najvećih muzeja na području Republike Hrvatske, osnovanog 1902. godine.  Pokrenut je projekt obnove i dogradnje zgrade Muzeja i rekonstrukcije Malog rimskog kazališta, što ujedno čini i jednu od najvećih kulturnih investicija u Istri.

Nakon što obnova zgrade bude završena, priprema se osuvremenjeni stalni postav. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 100.000.000 kuna, a financira se većim dijelom vlastitim sredstvima Muzeja i sredstvima Ministarstva kulture.

Drugi projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta, koji će se u konačnoj fazi integrirati sa zgradom Muzeja, većim dijelom financirat će se europskim sredstvima kroz ITU program. Kazalište će tako postati atraktivan povijesni spomenik s izuzetnim mogućnostima kulturne nadogradnje, a u njemu će se održavati međunarodni festival antičkog teatra, razni programi Pulskog filmskog festivala te druge kulturne manifestacije.
 
FOTO: Arheološki muzej Istre

Ministrica kulture tom je prigodom obišla i izložbu „Prapovijest u rukama“ i muzejski prostor Sveta srca u Puli koji je preuređen u moderni multimedijalni galerijski prostor. Sveta srca dosad je posjetilo više od 120.000 ljudi, a prostor je dobio i brojne nagrade kulturnog i turističkog sektora.
 
Izložba je rezultat dvogodišnjeg rada na Interreg Central Europe projektu akronima COME-IN!, čija je svrha prilagoditi muzejske prostore i učiniti ih pristupačnim osobama s invaliditetom. Projekt okuplja 6 zemalja Centralne Europe (Njemačka, Poljska, Austrija, Slovenija, Italija i Hrvatska) i 14 partnera. Izložba „Prapovijest u rukama“ projektno je usmjerena prema slijepim i slabovidnim osobama, a kroz njezinu realizaciju pokušalo se prostor i sadržaj prilagoditi svim posjetiteljima, posebice djeci i mladima.
 
FOTO: Arheološki muzej Istre


 Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a