E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano otvorena obnovljena Velika koncertna dvorana Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu
8.10.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečano je otvorila obnovljenu Veliku koncertnu dvoranu varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta u nedjelju, 7. listopada 2018. godine u Varaždinu.Proglasivši Veliku koncertnu dvoranu varaždinskoga HNK otvorenom ministrica je istaknula kako posebno veseli činjenica što danas svjedočimo dovršetku dugotrajnog procesa obnove u koju je uključena i ova predivna koncertna dvorana, koja je u prethodnim obnovama bivala izostavljena. Od vremena Hermana Helmera zgrada Kazališta obnavljana je u nekoliko prilika. Posljednja je obnova započela 2005. godine te je kontinuirano trajala više od jednoga desetljeća.

Čestitavši svima uključenim u dugotrajan i zahtjevan proces obnove ministrica je rekla kako je kazališni život u Varaždinu važna sastavnica tradicije hrvatskoga teatra, hrvatske i svjetske književne riječi, ali i cjelokupne kulture naše domovine. Nadodala je i kako je ovo velika svečanost za Varaždin koji je toliko dao hrvatskoj glazbi i kulturi.Ministrica je istaknula kako ne čudi što su brojni istaknuti Varaždinci svojim vrhunskim postignućima u različitim umjetničkim područjima dali neizmjeran doprinos hrvatskoj kulturi u cjelini. Tu vrijednu tradiciju danas nastavljaju mlađi naraštaji umjetnika svojim suvremenim senzibilitetom, ali s poštovanjem i iskrenom ljubavlju prema svemu što se na ovom tlu događalo tijekom povijesti.

Svečanosti otvorenja nazočni su bili i bivši ministar kulture Božo Biškupić, za čijeg je mandata započela obnova koncertne dvorane, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta izgrađena je 1873. godine, a projektirao ju je arhitekt Herman Hellmer. Hrvatski restauratorski zavod provodio je mnoga istraživanja koja su osigurala početak obnove. Uz uvođenje suvremenih tehničkih rješenja, poboljšanih termičkih i zvučnih izolacija dvorani je vraćen izvorni izgled.

Na svečanom otvorenju obnovljene Velike koncertne dvorane nastupio je Varaždinski komorni orkestar svojim prvim koncertom u 25. sezoni uz umjetničko vodstvo violinista Maria Korunića.

FOTO: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu


FOTO: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu


FOTO: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu


FOTO: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a