E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture u posjetu Gradišćanskim Hrvatima
8.10.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek bila je u dvodnevnom posjetu Gradišćanskim Hrvatima u Željeznom (Eisenstadt, Austrija) kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.
 


U subotu, 6. listopada 2018. godine, na poziv biskupa u Željeznom mons. Egidija Živkovića ministrica Obuljen Koržinek prisustvovala je jubilarnom petom koncertu zbora „Pax et Bonum“ kojim je svečano obilježeno utemeljenje međunarodne udruge znakovita imena „Hrvat S.A.M.“, što okuplja Gradišćanske Hrvate koji danas žive u trima susjednim državama – Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj. Temeljno je poslanje Udruge čuvati i razvijati gradišćanski i gradišćansko-hrvatski identitet u širem europskom kontekstu i u konstruktivnom dijalogu s kulturom država u kojima žive Gradišćanski Hrvati.

Zbor koji okuplja 150 pjevačica i pjevača iz triju država pod ravnanjem Ive Šeparovića pripremio je bogat i raznovrstan glazbeni program koji je izazvao oduševljenje mnogobrojne publike u Haydnovoj dvorani dvorca Esterhazy. Svečanosti su nazočili i državni tajnik u Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predstavnici grada Zagreba, uzvanici iz političkog i kulturnog života Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Mađarske i Slovačke te brojni visoki crkveni dostojanstvenici iz pet biskupija.Uz čestitke izvođačima na sjajnoj i angažiranoj izvedbi, kao i vrijednoj inicijativi utemeljenja udruge koja nadilazi državne granice, ministrica Obuljen Koržinek u svom je obraćanju posebno istaknula svesrdnu podršku hrvatske države svim autohtonim hrvatskim zajednicama koje zbog povijesnih razloga žive izvan matične domovine samorazumljiva, istaknuvši kako će Vlada RH, Ministarstvo kulture i sve nadležne hrvatske institucije i dalje snažno, kontinuirano i sustavno pomagati različite kulturne i ine projekte manjinskih hrvatskih udruga izvan Hrvatske te skrbiti o njihovoj sveopćoj dobrobiti. Dodala je i kako napori da se očuvaju materinski jezik i hrvatski identitet te poštovanje i njegovanje povijesne i kulturne baštine imaju važnu ulogu u izgradnji zajedničke budućnosti u europskoj obitelji.

U nedjelju, 7. listopada 2018. godine, nakon svečane hodočasničke mise koja se tradicionalno održava prve nedjelje u listopadu ministrica Obuljen Koržinek posjetila je Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću. Predstavnici Društva predstavili su ministrici nedavno izdanu knjigu „Povijest Gradišćaniskih Hrvatov“ autora Bencsicsa, Šašića i Zvonaricha, prvi priručnik takve vrste koji je namijenjen za uporabu u školama kao udžbenik, ali i svima onima koji žele saznati nešto više o dolasku Hrvata i njihovu petstoljetnom životu na području današnjega Gradišća. Ministrica je s predstavnicima HKD-a razgovarala o njihovim potrebama, postojećim i planiranim projektima te načinima na koje Ministarstvo kulture i druge hrvatske institucije mogu na najbolji način poduprijeti djelovanje Društva.
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a