E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture u posjeti Sisačko-moslavačkoj županiji
19.10.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županijiu petak, 19. listopada 2018. godine te sudjelovala u svečanom otvorenju zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine.
 
  
Posjet ministrice području Sisačko-moslavačke županije započeo je radnim sastankom sa gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček i suradnicima na kojem su prisustvovali i ravnatelji kulturnih institucija. Tom prigodom iznesene su prioritetne teme na području Grada Siska, poput projekta Kuće Striegl u kojoj će biti prezentirana zbirka Striegl, a čiji će se projekt prijaviti na programe prekogranične suradnje zajedno sa sličnim lokalnim projektima u Livnu i Nikšiću. Razgovaralo se o projektu nove knjižnice i planovima ostalih javnih ustanova u kulturi.
 
Ministrica je najavila nove natječaje koji će se raspisati krajem godine poput Javnog poziva za programe koji potiču razvoj publike u kulturi i koji zbog uspješno provedenog pilot projekta postaje redoviti natječaj Ministarstva.


 
Radni posjet nastavljen je sastankom sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem i suradnicima na kojem su predstavljeni ključni projekti u razvoju županije te je istaknuta važnost potreba lokalne zajednice. Istaknuto je i kako je na području Sisačko-moslavačke županije najbolja pokrivenost knjižnicama u cijeloj Hrvatskoj. 


Nakon održanih sastanaka, ministrica kulture je u pratnji sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i suradnika obišla prostorije Državnog arhiva i Konzervatorskog odjela u Sisku, nakon čega je prisustvovala svečanom otvorenju zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine. U obnovu zgrade Interpretacijskog centra baštine uloženo je gotovo četiri milijuna kuna zajedničkih sredstava.
 
Interpretacijski centar baštine Banovine u Petrinji osnovan je s ciljem prezentacije i promoviranja materijalne i nematerijalne, povijesne, kulturne i prirodne baštine na području Banovine, a ima edukativnu, izložbenu i istraživačku funkciju.


 
Istaknuvši kako se radi o novom konceptu prezentacije povijesne i kulturne baštine koji će dodatno obogatiti Petrinju i Banovinu ministrica je naglasila važnost stvaranja ovakvih centara koji otvaraju pristup baštini kroz različite programe, povezujući različita područja kulture. U svome govoru rekla je kako se ovakvim programima ostvaruje kulturna politika Vlade za ravnomjerni regionalni razvoj, a poseban pozornost pridodaje se područjima koja su stradala za Domovinskog rata.


 
Nakon svečanog otvorenja Interpretacijskog centra baštine ministrica je u pratnji župana i suradnika posjetila Hrvatsku Kostajnicu i susrela se s gradonačelnikom Grada Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom.

U pratnji ministrice kulture tijekom posjete Sisačko-moslavačkoj županiji bili su pomoćnik ministrice dr. sc. Hrvoje Manenica, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjana Lolić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić i glasnogovornica Marija Šiško.
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature