E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Koncert u povodu obnove Orgulja u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske
30.11.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je koncertu u povodu obnove orgulja u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u petak, 30. studenog 2018. godine.Orgulje u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske na Gornjem gradu u Zagrebu velika su vrijednost hrvatske i europske kulturne baštine stoga je završetak njihove opsežne i cjelovite obnove obilježen svečanim koncertom u izvedbi istaknutog i višestruko nagrađivanog vodećeg francuskog orguljaša Thomasa Ospitala. Koncert je održan kao dio programa manifestacije Europske godine kulturne baštine 2018.

Pozdravivši sve nazočne ministrica je istaknula kako su povijesna glazbala jedinstvene glazbene i umjetničke vrijednosti dio neotuđive nacionalne kulturne baštine, a na širokom planu različitih povijesno-stilskih razdoblja na poseban način govore o materijalnom i duhovnom dobru jednoga naroda. Sveobuhvatnom obnovom, restauracijom, a time i revitalizacijom, njih sada krasi kvalitetan zvuk akustički uspješno prilagođen prostoru crkve sv. Katarine Aleksandrijske, a umjetnički integritet instrumenta zaokružen je jedinstvenim crkvenim drvorezbarskim inventarom raskošnih štukatura snažnog likovnoga dojma.Ministrica je istaknula važnost trenutka kolaudacije orgulja jer doprinosi očuvanju povijesnih vrijednosti hrvatskoga orguljskog fundusa i njegove kontinuirane zaštite, čime se u Europskoj godini kulturne baštine osnažuje svijest o našem nacionalnom blagu. Opsežna i cjelovita obnova i sama je značajan doprinos razvoju suvremene stvaralačke dinamike i uopće izvedbenih umjetnosti. Velikim zalaganjem Ministarstva kulture zaštita orgulja, poput ovih u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske, na osobit način pridružuje Republiku Hrvatsku europskim orguljaškim središtima.
 
Pozdravnu riječ prisutnima uputio je vlč. Vladimir Magić, rektor akademske crkve sv. Katarine Aleksandrijske izrazivši zadovoljstvo i zahvalu velikoj potpori Ministarstvu kulture ali i svima koji su u obnovi sudjelovali, a izv. prof. art. Ante Knešaurek predstavio je dispozicije obnovljenih orgulja.

Orguljski majstor Anton Škrabl, u čijoj je majstorskoj radionici u Rogaškoj Slatini restaurirano više od 360 orgulja, rekao je da je zbog nestručnih preuređivanja trebalo mnogo truda da se orgulje vrate u prvobitno stanje. "Restaurirali smo sve dijelove koji su bili originalni, a manjkajuće dijelove zamijenili smo novima, te ih proširili za nekoliko registara koji su nedostajali. Tako, orgulje će moći ispunjavati svoje poslanstvo", istaknuo je.Nastupio je vodeći francuski orguljaš Thomas Ospital, koji je od 2015. godine na mjestu orguljaša glasovite pariške župne crve Saint-Eustache i najmlađi je profesor u povijesti Nacionalnog konzervatorija u Parizu. Od 2016. rezidencijalni je orguljaš Francuskog radija u Auditorium Radio France.

Svirao je djela Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohn-Bartholdija, Roberta Schumanna, Franza Liszta, te svoje improvizacije na hrvatske napjeve.

Orgulje su napravljene oko 1830., i djelo su slovenskog graditelja Petera Rumpla iz Kamnika, koje je preradio F. Heferer 1891., a kućište im potječe vjerojatno oko 1760. godine. Tijekom posljednjih 200 godina doživjele su velike preinake od kojih su neke izvedene nestručno, a zub vremena oštetio je važne dijelove orgulja. (Hina/MK)


>>> Obnovljene orgulje u akademskoj crkvi sv. Katarine Aleksandrijske, Gornji grad / Zagreb (.pdf)

www.eu.godina.kulturne-bastine.min-kulture.hr
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature