E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obilježavanje Dana Matice hrvatske
11.2.2019. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na obilježavanju Dana Matice hrvatske u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine. Uputivši iskrene čestitke slavljenicima i poželjevši im stvaralačku energiju kako bi još dugo djelovali na dobrobit cijele hrvatske kulture, ministrica je istaknula kako su obljetnice i dani kada institucije otvaraju vrata širokoj javnosti uvijek prilika prisjetiti se važne uloge koju su one odigrale u stvaranju hrvatske kulture, društva i države.

Ministrica je istaknula kako „Matica hrvatska ostaje trajnim uzorom svima kako na najbolji način očuvati materijalnu i duhovnu kulturnu baštinu, a istodobno je koristiti i razvijati te poticati sve oblike umjetničkoga stvaralaštva.“ Podsjetila je i na povijest Matice hrvatske, njezino djelovanje i ustrajnost u zaštiti najvećih duhovnih vrednota u vremenima snažnih društvenih previranja koje „svjedoče o trajnoj predanosti očuvanju našega identiteta, ali i prihvaćanju univerzalnih kulturnih tečevina“.

U svome govoru ministrica je naglasila i kako „dosad učinjeno obvezuje, a suvremenost postavlja nove izazove, pa Matica hrvatska ide dalje, prilagođujući svoje sveukupno djelovanje, ali i pojedinačne aktivnosti potrebama današnjega vremena“. Kada se govori u kontekstu aktualnih kulturnopolitičkih prioriteta, ministrica je rekla kako se posebno cijeni pozornost koju „Matica hrvatska pridaje promicanju čitalačke kulture putem svojih brojnih književnih događanja, ali i kroz trajnu spremnost za darivanje svojih knjižnih izdanja institucijama u zemlji i inozemstvu“.

Oslanjajući se na kontinuitet i izvrsnost Matičina dosadašnjeg djelovanja, upravi i svim članovima, ministrica je zaželjela još uspješniju budućnost, a akademiku Bratuliću i gospodinu Zidiću čestitala na njihovim visokim životnim obljetnicama.
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature