E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
KULTURNE DJELATNOSTI  >  Publikacije  >  Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet
"Nikola Tesla – The Man who Lit up the World"
Urednica: Ankica Pandžić
Tekstovi: Božo Biškupić, Matea Brstilo Rešetar (Hrvatski povijesni muzej), Renato Filipin (Tehnički muzej, Zagreb)
Izdavač: Ministarstvo kulture RH / Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO
Tisak: Denona, Zagreb, 2006.
       

Publikacija prati istoimenu izložbu koja se održala u rujnu 2006. u izložbenim prostorima UNESCO-a u Parizu, kao dio programa obilježavanja 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle. Publikacija govori o Teslinim svjetski poznatim izumima i patentima, usavršavanju elektromotora, generatora i transformatora te o primjeni izmjenične električne struje. Kronološki se navode i njegova istraživanja na polju prijenosa energije, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča iz kojih su, tvrde znanstvenici, danas nastali moderni sustavi radiokomunikacija, televizije, robotike, daljinskoga upravljanja. Tekst opisuje i Teslino djetinjstvo, odrastanje u Smiljanu, a sve su te faze njegovog života i rada upotpunjene i dokumentirane fotografijama. Autori tekstova su: Matea Brstilo iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu i Renato Filipin iz Tehničkog muzeja u Zagrebu, dok uvodnu riječ potpisuje ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić.

"150. obljetnica rođenja Nikole Tesle, velikog izumitelja i znanstvenika, obilježava se u ovoj godini u cijelom svijetu. U Hrvatskoj ju je proglasio Hrvatski sabor a UNESCO uvrstio u svoj kalendar obljetnica, uz visoke obljetnice Dragutina Gorjanovića Krambergera, geologa i paleoantropologa te Vladimira Preloga, kemičara i nobelovca.
 
Iznimno mjesto u programima obilježavanja te visoke i važne obljetnice zauzima i izložba „Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet“ u izložbenim prostorima UNESCO-a u Parizu, sjedištu organizacije koja nizom svojih aktivnosti , projekata i izložaba, promiče trajne vrijednosti obrazovanja, znanosti, kulture i komunikacije.
 
Pronalazač, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla rođen je 1856. g. u ličkom selu Smiljanu, odakle je krenuo na školovanje u Gospić, Graz, Prag, Budimpeštu, a zatim se uputio u Pariz, gdje se 1882. g. zapošljava u Edisonovom Kontinentalnom društvu a potom u Sjedinjene Američke Države, gdje svojim genijalnim otkrićima i izumima postaje jedan od najznačajnijih znanstvenika i izumitelja modernog vremena - svijeta moderne civilizacije.
 
Tesla je u oblasti elektrotehnike obogatio svijet s više od 700 evidentiranih pronalazaka, a mnogi od njih bili su toliko ispred njegova vremena te su dijelom realizirani tek nakon njegove smrti.
 
Nikola Tesla je dobio niz priznanja i počasnih doktorata za svoj rad u nizu sveučilišta , a u njegovu čast i jedna jedinica za magnetsku indukciju nosi naziv Tesla. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) ustanovio je nagradu Nikola Tesla koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima na području elektroenergetike. No, ovaj snažni um na polju tehnike posjedovao je zadivljujuću urođenu skromnost u načinu života i prema svim počastima i priznanjima koja su mu odavana. Za sebe nije tražio ništa:
"Za slavu i sve bogatstvo svijeta ne dajem ništa. Tako sam stvoren, zadovoljstvo nalazim u radu", govorio je ovaj veliki znanstvenik.
 
Organizacija kulturnih događanja, izložaba, znanstvenih skupova, kojom i ova obljetnica povezuje cijeli svijet u memoriji kulturne i znanstvene baštine, i uvrštava se u tolike memorije svjetskih arhiva, jedan su od koraka i ka daljnjoj razmjeni ideja u znanosti.
 
I predstavljanje ovom izložbom – jednog od najvećih velikana ljudskog roda, Nikole Tesle, svojevrsna je pozivnica za obilazak novoga Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu u Hrvatskoj, u sklopu kojeg je i obnovljeni Multimedijalni muzej – Rodna kuća Nikole Tesle, otvorenih 10.srpnja na središnjoj svečanosti obilježavanja Godine Nikole Tesle u Hrvatskoj.
 
Stvaralački rad Nikole Tesle ostavio je neizbrisiv trag u svijetu, a Teslina važnost u stvaranju svijeta moderne civilizacije s obzirom na veliki doprinos u otkrićima električne energije posebno je naglašena u ovoj multimedijalno osmišljenoj izložbi koja predstavlja Nikolu Teslu slikom i riječju."
 
 
mr. sc. Božo Biškupić
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a