E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Rapskoj katedrali međunarodna nagrada Europa Nostra

Rapska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije dobitnica je najvišega europskog priznanja za očuvanje kulturne baštine Europa Nostra. Diploma je prošloga tjedna u Madridu uručena glavnom konzervatoru Ministarstva kulture RH, gospodinu Miljenku Domjanu.

Nekadašnja katedrala iz 13. stoljeća, građena u romaničkom stilu, nastala je na mjestu ranokršćanske sakristije. Dvobojna kamena fasada bila je oštećena vlagom zasićenom solju, a stanje je dodatno bilo pogoršano neadekvatnom restauracijom koja se provodila 60-ih godina.

Restauratorski radovi, započeti 1999. godine, a završeni 2005., utvrdili su sve povijesne faze gradnje, obnovili fasadu i kamenu plastiku na njoj, zamijenili potpuno oštećene dijelove, a sakristiji dali funkciju izložbenog prostora.

Prvih pet nagrada, koje uključuju novčani iznos od 10 000 eura, dodijeljeno je sljedećim kandidatima: Omeriye Ottoman Baths iz 16. st. (Nicosia, Cipar) – zaštita arhitektonske baštine; Via de la Plata (Extremadura, Španjolska) – zaštita kulturnog krajobraza; Edward Chambre Hardman Photographic Collection (LIverpool, Velika Britanija) – zaštita umjetničkih djela; Dr. Anna Sulimowska-Ociepka i Tehničko Sveučilište iz Silesije za njezinu doktorsku disertaciju o Starim radničkim naseljima u Gornjoj Silesiji (Poljska) – izvanredna studija; Maisons Paysannes de France - predan rad na zaštiti kulturne baštine.

Croatia Nostra, osnovana 1991. godine kao ogranak Europa Nostre, izradila je kandidaturu za dodjelu nagrade, a Rapska katedrala dobila je diplomu u kategoriji Zaštita arhitektonske baštine.

Temeljni zadaci Europe Nostre, savjetodavnog partnera Europske komisije, su: poticanje zaštite kulturne i prirodne baštine; promicanje visokih standarda kvalitete u urbanom i ruralnom planiranju; zagovaranje izbalansiranog održivog razvoja urbanih i ruralnih područja; obrazovanje i razvijanje svijesti o vlastitoj baštini i njezinoj ulozi i značaju kroz promišljene akcije i susrete na lokalnim i internacionalnim razinama na prostoru Europe.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a