E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Jubilarni 30. muzički biennale Zagreb otvoren izvedbom djela britanskoga skladatelja Richarda Ayresa
7.4.2019. - Izvedbom višeslojnoga koncertnog djela "The Garden" Richarda Ayresa, inspiriranoga slikama Hieronymusa Boscha i Danteovom Božanstvenom komedijom, počeo je u subotu, 6. travnja 2019. godine, jubilarni 30. muzički biennale Zagreb zbog kojega će do 13. travnja hrvatska metropola biti središte suvremenoga skladateljskog pisma.

Jubilarni 30. muzički biennale Zagreb    FOTO: MBZ

Otvorenje u Kinu Europi okupilo je vjernu biennalsku publiku svih generacija koji su velikim pljeskom pozdravili izvođače Ayresove sinfoniette - ansambl London Sinfoniette pod ravnanjem Geoffreya Petersona, austrijskoga bas-baritona Joshuu Blooma i autora Richarda Ayresa. 

Biennale je otvorila ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetivši da je ovaj međunarodni festival suvremene glazbe 1961. otvorio vrata svijetu. Od tada do danas, istaknula je Obuljen Koržinek, 58 godina kasnije, nije promijenio svoju programsku filozofiju. "Fenomen novoga zvuka i svi koncepti koz koje je prolazila suvremena glazba pokazali su se kao duboka umjetnička retorta koja zrcali vrijeme i prostor hrvatske, europske i svjetske glazbene scene", rekla je ministrica.


Jubilarni 30. muzički biennale Zagreb    FOTO: MBZ
   
Ocijenila je kako su ti paralelni umjetnički svjetovi najrazličitijih umjetničkih praksi, čiju genezu vežemo uz generacije skladatelja potpuno različitih umjetničkih svjetonazora, na Biennalu uvijek promovirani u svjetlu aktualnih međunarodnih kretanja. Smatra kako je upravo ta dimenzija ovoga festivala u njegovim tolikom izdanjima učinila Hrvatsku i Zagreb centrima glazbenoga svijeta.

MBZ proslavlja 30. festivalsko izadnje - važan jubilej za povijest toga festivala, ali svakako i za povijest suvremene nacionalne kulture u prošlom i ovom stoljeću jer je jačao kulturnu povezanost Hrvatske i svijeta, rekla je ministrica i zahvalila svima koji su taj festival oblikovali, stvarali i mijenjali svojim radom i stvaralaštvom.

Glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja Antun Tomislav Šaban izrazio je zadovoljstvo što može nazočne pozdraviti u ime organizatora MBZ-a. Istaknuo je kako od svoga osnutka MBZ ima svoje mjesto, funkciju i ulogu u kulturnom životu Zagreba i Hrvatske. Samim time što je temeljno poslanje ovoga festivala promocija nove glazbe MBZ je kroz svoj sada već dugi vijek bio prisiljen stalno se mijenjati, evoluirati, tražiti i nuditi nešto novo, rekao je Šaban. 


Jubilarni 30. muzički biennale Zagreb    FOTO: MBZ

Zahvalio je svima koji su podupirali i podupiru ovaj projekt, kolegama skladateljima koji se godinama odriču tantijema, a posebice utemeljitelju Biennala Milku Kelemenu podsjetivši kako je ovo prvi festival koji se otvara bez Kelemena. Šaban vjeruje da će ideje toga velikog umjetnika živjeti i dalje. Na kraju je poručio kako se nada da će Kino Europa uvijek biti kino, što je publika pozdravila dugim i glasnim pljeskom.

Muzički biennale Zagreb međunarodni je festival suvremene glazbe, prvi put je održan 1961., a svakoga travnja neparnih godina održava se u organizaciji HDS-a i tada se tijekom festivalskih dana Zagreb na deset dana transformira u kulturni centar kojemu gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnoga glazbenog teatra i suvremenoga plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. (MK/Hina)


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature