E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoreno šesto izdanje međunarodne konferencije videoigara Reboot Develop Blue 2019.
13.4.2019. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik Krešimir Partl za vrijeme boravka u Dubrovniku u četvrtak, 11. travnja 2019. godine, prisustvovali su otvorenju šestog izdanja međunarodne konferencije videoigara Reboot Develop Blue 2019. 


Foto: Dino Sertovic

Konferencija okuplja više od 2000 sudionika iz čak 800 kompanija iz cijeloga svijeta te uz brojne paneliste i govornike iz svih područja videoigara obuhvaća i izlagački segment unutar kojeg se spajaju svjetski izdavači s autorima iz Hrvatske. 
 
Istaknuvši kako domaća industrija videoigara raste u nevjerojatnim postocima, s godišnjim rastom prihoda i broja zaposlenih od čak 50 %, ministrica je dodala kako su mnogi domaći studiji za razvoj videoigara prisutni na svjetskom tržištu gdje izvoze čak više od 99 posto svojih proizvoda i usluga.
 
Podsjetila je kako su prošle godine videoigre uvrštene u Zakon o audiovizualnim djelatnostima, čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije te omogućeno sufinanciranje u okviru javnih poziva.
 

Foto: Dino Sertovic

Javnim pozivom „Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama“ Ministarstvo kulture je u 2018. godini osiguralo sredstva za jačanje kapaciteta i konkurentnosti gospodarskih subjekata koji se bave razvojem i proizvodnjom videoigra od kulturnog i umjetničkog značaja, dok će se programska potpora razvoju i proizvodnji videoigara osigurati kroz sufinanciranje audiovizualnih djelatnosti sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Ministrica je također istaknula značajne pomake u obrazovnom segmentu kroz projekt Edu4Games kojim Akademija dramske umjetnosti i partnerske institucije razvijaju novi inovativni diplomski studijski program Dizajn i razvoj videoigara s četiri usmjerenja te četiri nova programa cjeloživotnog učenja. Projekt je u okviru poziva Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja iz Europskog socijalnog fonda (ESF), operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. ostvario potporu u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna.
 
Govoreći o potencijalu korištenja videoigara u sinergiji s drugim kulturnim i kreativnim industrijama ministrica je istaknula muzeje i druge kulturne ustanove koje će razvojem ovog segmenta moći bolje prezentirati ono što rade u svojoj osnovnoj djelatnosti.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature