E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Dodijeljene stipendije programa L'Oréal-UNESCO „Za žene u znanosti“
17.4.2019. - Četiri nove mlade i perspektivne stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture jesu  Ana Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), Lidija Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), Andreina Belušić Vozila (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geofizički odsjek) i Svjetlana Dekić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek).


FOTO: HINA

Zahvalivši se u ime dobitnica stipendije Ana Barić je istaknula kako ova Stipendija za nju predstavlja  veliko priznanje za dosadašnja odricanja, ali svakako i dodatni poticaj. „Osim financijske potpore koju ova stipendija pruža, naglasila bih kako me još više veseli spoznaja da netko misli na nas, žene znanstvenice kojima je nerijetko potreban dodatan poticaj da budu ustrajnije u svojoj ljubavi prema znanosti“, rekla je stipendistica Barić.

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak kao izaslanik ministrice kulture istaknuo je kako se u Ministarstvu kulture zalaže da Hrvatska bude zemlja znanja i ravnopravnosti – kako u znanosti, tako i u svim ostalim aspektima društva. „Upravo zbog toga smatramo kako je ova stipendija od iznimne važnosti u identificiranju i pronalasku talentiranih mladih znanstvenica u našoj zemlji te da je prestiž koji ova stipendija nosi sa sobom najbolja motivacija za nastavak uspješnih karijera mladih znanstvenica“, rekao je državni tajnik Poljičak.

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako su žene izjednačene po broju s muškarcima u znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama, ali da ih je znatno manje na vodećim mjestima u Hrvatskoj. Pozvala je žene u znanosti da vjeruju u sebe i da ne prešućuju probleme, istaknuvši kako je lako mijenjati zakone, ali ne i okruženje.


FOTO: HINA

Predsjednik Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“, akademik Zvonko Kusić izjavio je da ovogodišnje stipendistice priznanje zaslužuju izrazito vrijednim radovima te zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija. „Iznimno sam ponosan da su naše dobitnice stipendiju „Za žene u znanosti“ dobile isključivo temeljem svojeg izvanrednog znanstvenog rada na domaćim sveučilištima i institucijama, time pokazujući kako smo i mi zemlja koja može konkurirati svjetskim trendovima u znanosti“, rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog Povjerenstva programa „Za žene u znanosti“.

Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika odabralo je najuspješnije hrvatske znanstvenice te ih nagradilo za njihove svakodnevne doprinose u stvaranju društva znanja jednokratnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program stipendiranja L'Oréal - UNESCO „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj je prisutan trinaest godina te je, zaključno s 2019. godinom, nagradio 50 izvanrednih hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Cilj programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ prvenstveno je nagraditi dosadašnji trud, rad i uspjeh mladih nada hrvatske znanosti, ali i pružiti dodatan izvor motivacije, podrške i inspiracije ostalim ženama u području znanosti.

O pobjednicama odlučuje Izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Vidom Demarin, akademkinjom Sibilom Jelaskom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Katicom Biljaković, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom te prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature