E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorenje izložbe „Mjesto isprekidanih odlazaka“ na Venecijanskom bijenalu
10.5.2019. - Nakon otvorenja izložbe kojom se Hrvatska predstavlja na 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti u četvrtak, 9. svibnja 2019. godine ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je otvorenju izložbe „Mjesto isprekidanih odlazaka“ koja je rezultat međunarodnog projekta Grada Dubrovnika, Umjetničke galerije Dubrovnik i grada Venecije.


   
 
Izložbom se Grad Dubrovnik po prvi puta predstavlja tijekom 58. Venecijanskog bijenala u prostoru Tesa u Arsenalu, a svoje radove izložili su dubrovački umjetnici Izvor Pende, Slaven Tolj i Marijana Pende. Time se nastavlja suradnja dvaju sestrinskih gradova, a Dubrovnik se promovira kao grad svjestan svoje suvremene umjetničke scene koji vrednuje aktualni umjetnički trenutak. 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuvši kako se radi o iznimnom značaju za Grad Dubrovnik koji se prvi put predstavlja na Venecijanskom bijenalu. O postavu i koncepciji izložbe govorili su ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina i kustosica Jelena Tamindžija.Postavljena izložba propituje stvaranje metanarativa i metode pripitomljavanja problema i stereotipizacije te simplificiranje kompliciranih povijesnih istina s ciljem njihove kontrole.

Slojevitost radova tih autora izmiče jasnom definiranju i svjesnom propitivanju vlastitog prosedea i umjetničke prakse. Njihova djela zadržavaju se na granici između binarnih opozicija figurativno/apstraktno, skulptura/objekt, performans/situacija, umjetnički rad/crtež djeteta, propitujući moć granice kao mjesta provokacije uvriježenih podjela. Izložba će se moći razgledati sve do 24. studenoga 2019. godine.Slaven Tolj (foto: Boris Cvjetanović)


Marijana Vukić Pende (foto: Miho Skvrce)


Izvor Pende (foto Boris: Cvjetanović)
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature