E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena Narodna knjižnica i čitaonica Gunja
15.5.2019. - Narodna knjižnica i čitaonica Gunja otvorena je u utorak, 14. svibnja 2019. godine, u istom prostoru u kojem je u  listopadu 2016. godine otvoren Društveni dom.  Cijeli objekt vrijedan je oko 5 milijuna kuna, a s gradnjom se započelo godinu dana nakon katastrofalne poplave koja je zahvatila područje istočne Hrvatske.
 

U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek prisutne je pozdravila koordinatorica provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja i voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić. U sklopu Ruksaka u Gunji je, još u školskoj godini nakon poplave, u prepunoj sportskoj dvorani osnovne škole izvedena Haydnova opera Ljekarnik.


 
Projekt je proveden uz financijsku podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva kulture, Industrije nafte d.d. Zagreb, a donacijama su se uključili i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Triglav osiguranje i drugi. Izgradnju su pomogli i brojni donatori s manjim iznosima, ali i umjetnici koji su poklonili svoja umjetnička djela. Tako je instalacija akademika Ivana Kožarića „Moje sunce za Gunju“ postavljena u samom Društvenom domu.

Nakon otvorenja Narodne knjižnice i čitaonice Gunja, uz prigodni umjetnički program, otvorena je izložba fotografija „Gunja u poplavi 2014. i danas“ koja je nastala u sklopu 5. obljetnice poplave. Danas, pet godina kasnije, područje Općine Gunja je obnovljeno – obnovljene su obiteljske kuće, Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“, Dom zdravlja te sagrađena nova zgrada Društvenog doma i knjižnice, kulturnog središta Općine Gunja.Prostor Narodne knjižnice i čitaonice Gunja uređen je za na dvije razine i zauzima 370,7 m². U prizemlju knjižnice nalazi se informativni pult, Čitaonica, dio Posudbenog odjela za odrasle te Dječji odjel. Na prvome katu nalazi se također Posudbeni odjel za odrasle, Odjel za mlade, Studijski odjel, Odjel posebnih zbirki, spremište, uredski prostor i konferencijska dvorana. Početni fond knjižnice broji oko 3000 jedinica knjižne i neknjižne građe koja je pristigla donacijom iz svih krajeva Republike Hrvatske, a  dio građe financiralo je Ministarstvo kulture i Općina Gunja. 

Sigurno je da će nova knjižnica preuzeti jednu od glavnih uloga u razvoju kulturnog i obrazovnog života Gunje i pridružiti se budućim programima i projektima realizaciji mjera Nacionalne strategije poticanja čitanja, dok će Ministarstvo kulture brinuti da police knjižnice u Gunji budu pune.
 
Realizacija ovog Projekta sigurno će poboljšati kvalitetu života mještana Općine Gunja svih dobnih skupina.                                                                                                                                 
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature