E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren Muzej na otvorenom u Betini
9.6.2019. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je u subotu, 8. lipnja 2019. godine, na otvaranju vanjskog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje, čiji prikazani eksponati u svom prirodnom ambijentu svjedoče o vrsnoj tehnici tradicijske drvene brodogradnje,  ali i o načinu održavanja, njihovoj višestrukoj namjeni, o jedrenju i tradicijskim materijalima. Novootvoreni postav nadopunjuje stalni postav Muzeja, a njegov smještaj in situ, stavljanjem predmeta u njihov prvobitni kontekst, uvelike olakšava interpretaciju betinskih gajeta, leuta, pasara i ostalih brodova u lučici.
 


Istaknuvši zadovoljstvo nastojanjima i naporima koja se ulažu u očuvanje i promociju Umijeća gradnje kao nematerijalne kulturne baštine, ministrica je dodala da su za sve uspjehe jednako tako zaslužni i brodograditelji, kalafati, koji svoja znanja i vještine nesebično prenose mlađim generacijama. Ministrica je kao najvrjednije nematerijalno dobro istaknula prisutnu snažnu vezu lokalne zajednice sa brodograditeljima i vlasnicima brodova što  potvrđuje i sam naziv ove komunikacije između lučice i Muzeja koja nosi naziv „Staza brodograditelja“.

Značajne nagrade koje je muzej osvojio u svom četverogodišnjem radu, od kojih i ona posljednja, ovogodišnja Nagrada europske baštine/Europe Nostre za postignuća na području edukacije, usavršavanja i podizanja svijesti ostat će trajno zabilježena kao pozitivan primjer muzejske prakse.
 


Otvaranje muzeja održalo se u okviru međunarodnog Foruma pomorske baštine Mediterana kojeg organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM). Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je ovogodišnjeg 25. foruma kojem su se pridružiti i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH.
 
Svečanost otvaranja vanjskog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje upotpunio je i nastup Kulturno – umjetničkog društva Moreška iz Korčule koji je izveo tradicionalnu vitešku igru - Morešku, te domaćini KUD Zora iz Betine izvedbom betinskih pjesama i tradicionalnih plesova.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature