E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održana konferencija u sklopu drugog izdanja Heritart festivala
30.7.2019. - Pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo sudjelovala je kao izaslanica ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek na Heritart konferenciji u ponedjeljak, 29. srpnja 2019. godine u Domu kulture Zvonimir u Solinu koja se održala u sklopu drugog izdanja Heritart festivala i 65. Splitskog ljeta.


FOTO: Jakov Teklić

Festival je dio projekta „Heritart – promocija kulturne baštine kroz izvedbene umjetnosti“ sufinanciranog putem programa Europske unije Kreativna Europa i sredstvima Ministarstva kulture, a čiji je cilj promocija i potpora očuvanju kulturne baštine kroz kreiranje nove percepcije i valorizacije arheoloških lokaliteta.


FOTO: Jakov Teklić

Tijekom konferencije predstavljeni su rezultati projekta koji je započeo u svibnju 2017. godine; dva izdanja Heritart festivala na lokalitetima Ostia Antica i Salona, prikupljene su dobre prakse upravljanja izvedbama na baštinskim lokalitetima u Italiji, Rumunjskoj i Hrvatskoj te su stvorene baze podataka s iskusnim profesionalcima u tom segmentu, kreiran je plan upravljanja izvedbama na baštinskim lokalitetima – od strateškog planiranja do komunikacije i valorizacije rezultata te je predstavljen plan stvaranja Heritart mreže svim zainteresiranim institucijama, organizacijama i pojedincima.


FOTO: Jakov Teklić

Pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo izrazila je zadovoljstvo radi sudjelovanja hrvatskih partnera u Heritart projektu za koji je istaknula kako je „prepoznat kao projekt od posebne vrijednosti za hrvatski kontekst uzevši u obzir činjenicu da je glavni cilj projekta reanimiranje arheoloških lokaliteta kojima Hrvatska obiluje“ te naglasila veliku odgovornost prema tom iznimno vrijednom nasljeđu. 

„U potrazi za modelima održivosti i najboljih praksi koji mogu poslužiti kao primjer i inspiracija za uvođenje novih sadržaja u te lokalitete, potrebno je uključiti razne dionike u društvu, od kulturnih i turističkih institucija do lokalnih zajednica, stručnjaka u kulturi i šire“ dodala je pomoćnica Hraste Sočo.

Drugo izdanje Heritart festivala realizirano je međunarodnom suradnjom triju partnera: talijanske tvrtke I Borghi, Hrvatskog narodnog kazališta Split te Nacionalnog instituta za kulturna istraživanja i obuku iz Rumunjske. Odabrani „jezik“ ovogodišnjeg festivala je ples, komunikacijski kod koji prelazi sve lingvističke barijere i izravno dodiruje percepciju i emocije publike.


FOTO: Jakov Teklić

Program Heritart festivala, osim plesne izvedbe predstavio je publici te institucionalnim partnerima i sljedeće inicijative:
Heritart NET: pozivna konferencija za hrvatske i internacionalne profesionalce te predstavnike institucija na kojima će se predstaviti rezultati projekta i dogovoriti moguće buduće suradnje unutar novostvorene mreže suradnje Heritart.
Heritart – Čuvar baštine: kako bi postali pravi ambasadori Heritarta, odnosno ideje očuvanja i revitalizacije baštinskih lokaliteta, gledatelji i kupci ulaznica Splitskog ljeta će na blagajni HNK Split dobiti bedž i letak Heritart - čuvar baštine koji predstavlja vrijednost lokaliteta Salona i ideje projekta.


FOTO: Jakov Teklić
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature