E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture u povodu smrti akademika Radoslava Katičića, hrvatskoga jezikoslovca
11.8.2019. - U povodu smrti akademika Radoslava Katičića, hrvatskoga jezikoslovca svjetskoga ugleda ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime. 
 
"Polje znanstvenog interesa profesora Katičića bilo je iznimno široko, a u svojim se istraživanjima suvereno kretao područjima klasične filologije, poredbene indoeuropske lingvistike, opće lingvistike, ali i slavenske filologije te hrvatskoga standardnog jezika. Svoje golemo znanje nesebično je prenosio kolegama i studentima u zemlji i inozemstvu, a rezulate svojih istraživanja pretočio je u impresivan tiskani opus koji će mnogim budućim naraštajima poslužiti kao pouzdano uporište u stjecanju temeljnih lingvističkih spoznaja. 

Znanstveni dosezi akademika Katičića bili su prepoznati i cijenjeni i izvan domovine, što mu je donijelo dugogodišnju profesuru na Sveučilištu u Beču. 

Značajan doprinos profesor Katičić ostvario je i u području istraživanja slavenske i baltičke mitologije i njihove refleksije u folkloru. 

Akademik Katičić bio je svjestan važnosti jezika u razvoju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta te će nam stoga ostati u sjećanju i kao jedan od tvoraca Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. 

Za svoj međunarodno priznat znanstveni rad i neprocjenjiv kulturni doprinos akademik Katičić dobio je brojne nagrade i priznanja. 

Odlazak akademika Katičića bolan je udarac za njegove bližnje, ali i neizmjeran gubitak za hrvatsku znanost i kulturu. 
Svi koji su ga poznavali kao kolegu, profesora ili prijatelja s pravom se mogu osjećati privilegiranima."
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature