E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod
Europska godina kulturne baštine 2018.

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture u posjetu Širokom Brijegu i otvaranju 20. Mediteranskog filmskog festivala
22.8.2019. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i pomoćnik ministrice dr. sc. Hrvoje Manenica boravili su u posjetu Širokom Brijegu u srijedu, 21. kolovoza 2019. godine i prisustvovali otvorenju jubilarnog 20. Mediteranskog filmskog festivala. 


Foto: Grad Široki Brijeg

Tijekom posjeta ministrica kulture i pomoćnik ministrice susreli su se s gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem i suradnicima te gvardijanom Franjevačkog samostana fra Ivanom Marićem i vicepostulatorom postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenkom Stojićem.  


Foto: Grad Široki Brijeg

Ministrica kulture sa suradnicima i zastupnicom u Europskom parlamentu Željanom Zovko obišla je Franjevački samostan, galeriju i riznicu te nekadašnju zgradu sjemeništa i ratno sklonište.


Foto: Grad Široki Brijeg

U Samostanskoj riznici upoznali su se s izloženim liturgijskim predmetima, misnim ruhom, slikama i knjigama samostanske knjižnice, a među umjetničkim slikama posebno se ističu slike iz stare crkve.
U Franjevačkoj galeriji i muzeju ministrica je pogledala stalni likovni postav koji sadrži 230 radova starih majstora te djela slikara i kipara hrvatske moderne i suvremene umjetnosti.

Nekadašnja zgrada sjemeništa trenutno je u fazi obnove, a veliki dio sredstava za njezinu obnovu i dogradnju kojom će biti uređen muzej i knjižnica financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.


Foto: Grad Široki Brijeg

Nakon posjeta ministrica i pomoćnik prisustvovali su svečanosti otvaranja jubilarnog 20. Mediteranskog filmskog festivala u Širokom Brijegu.

U okviru Festivala na kojem se natječu isključivo dokumentarni filmovi organizirana je i Škola filmske kulture, a svake godine u festivalskoj radionici nastane i kratki dokumentarni film koji se potom prikazuje na zatvaranju Festivala.


Foto: Mediteran Film Festival


Foto: Mediteran Film Festival


Foto: Mediteran Film Festival


Najave  RSS
e-Pisarnica
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Otvorene metode koordinacije

 Kulturne politike i rezidencijalni programi