E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod
Europska godina kulturne baštine 2018.

Iz medija
Novosti  >  Kreativna ambasadorica za rujan – producentica Ankica Jurić Tilić
3.9.2019. - Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovoga puta, u mjesecu rujnu, titulu kreativne ambasadorice Potprograma MEDIA nosi producentica Ankica Jurić Tilić.


© DKE - Ured MEDIA Hrvatske

Ankica Jurić Tilić zajedno sa svojim timom vodi producentsku tvrtku Kinorama od 2003. godine specijalizirajući se za igrane filmove. Dosada tvrtka je proizvela dvadeset dugometražnih igranih filmova, od kojih su mnogi rezultat koprodukcija te cijeli niz kratkih igranih filmova i tri TV serije. Njezin autorski tim, koji posebnu pozornost posvećuju razvoju projekata pa su redovito prisutni na brojnim produkcijskim sajmovima i radionicama za razvoj projekata, sastavljen je od već priznatih autora i debitanata.

Kada govorimo o nekadašnjem Programu − sadašnjem Potprogramu − MEDIA, potrebno je istaknuti da se uz Ankicu Jurić Tilić i Kinoramu vežu tzv. „hrvatski prvijenci“. Prvi hrvatski film koji je dobio potporu Programa MEDIA bio je Kinoramin dječji film Koko i duhovi. Nadalje, 2011. godine Kinorama postaje prvom hrvatskom producentskom tvrtkom koja je dobila potporu u kategoriji poziva namijenjenog razvoju skupnih projekata te se pozicionirala na visoko 4. mjesto s obzirom na kvalitetu napisanog projekta.

Upravo je dijelom prethodno navedenog razvoja skupnih projekata bio i Zvizdan, prvi hrvatski film koji je bio uvršten u službenu selekciju međunarodnog natjecateljskog programa 68. Filmskog festivala u Cannesu, osvojivši istovremeno prestižnu nagradu žirija Un Certain Regard.

Osim Zvizdana, u krug Kinoraminih najuspješnijih posljednjih naslova ulaze svakako filmovi kao što su Ne gledaj mi u pijat  Hane Jušić (Venice Days 2016.) i Kosac Zvonimira Jurića (Toronto Film Festival 2014.). U okviru Kinoraminih uspješnica, kojima je potporu osigurao Potprogram MEDIA, svakako je važno spomenuti sredstva dodijeljena za razvoj igrane TV serije Područje bez signala  2018. te treći po redu podržani razvoj skupnih projekta 2019. godine.

Ankica Jurić Tilić od ove se godine nalazi na popisu voditelja grupe EAVE-a (EAVE Group Leader), što je prvi put da mjesto voditelja grupe preuzima stručna osoba – producentica – iz Hrvatske. EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) jedan je od najcjenjenijih europskih programa usavršavanja, koji je 2018. godine proslavio 30 godina postojanja.

>>> http://mediadesk.hr

Najave  RSS
e-Pisarnica
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Otvorene metode koordinacije

 Kulturne politike i rezidencijalni programi