E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Sanader za Apoksiomena na Lošinju
PREMIJER SE JUČER NA VLADI ZALOŽIO DA SE REMEK-DJELO ANTIČKE UMJETNOSTI SMJESTI NA OTOK U ČIJEM JE AKVATORUU PRONAĐENO
   
Vlada se jučer neplanirano pozabavila skulpturom Apoksiomena, pa je premijer Ivo Sanader pozvao Vijeće za kulturna dobra da donese odluku gdje će se smjestiti skulptura hrvatskog atlete. Premijer se založio da ovo remek-djelo antičke umjetnosti ostane u Malom Lošinju jer je i pronađeno u lošinjskom arhipelagu.
 
- Neka struka što prije odluči, ne bi bilo dobro da oko tog pitanja bude politikanstva, ali ako mene netko pita, zalažem se da Apoksiomen bude u Malom Lošinju, poručio je Sanader. Ponavljajući da se ne želi miješati u pitanja struke, Sanader je kazao da bi razvoju lošinjskog turizma pomogla činjenica da je jedno od najvrjednijih hrvatskih arheoloških nalaza izloženo na Malom Lošinju. Obećao je premijer i pomoć Vlade, odnosno da će osigurati uvjete da se Apoksiomen primjereno smjesti na Malom Lošinju, ako se struka odluči za tu lokaciju.
 
Povratak iz Firence
 
Kip Apoksiomena vraća se u Hrvatsku nakon što je bio izložen u Firenci, gdje ga je, izvijestio je ministar kulture Božo Biškupić, vidjelo više od 80 tisuća ljudi.
 
- Veliko je to priznanje hrvatskim arheolozima i znanstvenicima. Apoksiomen je privremeno bio izložen u Firenci jer je taj grad zadužio Hrvatsku jer je dao pomoć u restauraciji kipa, što je trajala sedam godina, naglasio je Biškupić.
  
Najčešće spominjani kandidati za stalni postav su gradovi Mali Lošinj, Rijeka, Zadar i Zagreb. Malološinjska lokalna samouprava osigurala je zgradu za postav na gradskoj rivi te je pokrenula i kampanju za povrat statue. U organizaciji Grada i Turističke zajednice prošle godine u kolovozu bila je organizirana izložba "U očekivanju Apoksiomena", koju je u mjesec dana razgledalo više od 6.000 posjetitelja. Spremnost da "udome" antički kip Lošinjani iskazuju od njegova pronalaska. Đurđica Šimičić, direktorica Turističkog ureda, koji je bio jedan od nositelja kampanje za povrat statue, kaže da vjeruje da će upravo Mali Lošinj biti mjesto stalnog postava.
 
Podrška javnosti
 
- Prostor spreman za prihvat ovog vrijednog arheološkog nalaza nema niti jedan grad. Znači, što se tiče uvjeta smještaja, svi smo izjednačeni i tek ih trebamo ispuniti. Mali Lošinj u odnosu na druge gradove kandidate ima prednost jer je kip pronađen u lošinjskom akvatoriju, a uz to ima i veliku podršku ne samo otočne javnosti, nego i šire. O tome svjedoči interes za izložbu dokumentarnih fotografija "U očekivanju Apoksiomena", kao i komentari u knjizi dojmova gdje je gotovo jednoglasna podrška ovom otoku da bude mjesto stalnog postava, a dali su je ne samo otočani nego i naši turisti, iseljenici, gosti. Treba podsjetiti da su, među ostalim, i župan Zlatko Komadina te Turistička zajednica Primorsko-goranske županije također izrazile podršku Malom Lošinju. Povrat Apoksiomena i njegov stalni postav u Malom Lošinju ovom otočju bi značio neusporedivo više nego što bi to značilo Zagrebu, Zadru ili Rijeci, rekla je direktorica Šimičić.
 
JAGODA MARIĆ, IRA CUPAĆ MARKOVIĆ
NOVI LIST, 8.02.2007.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature