E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Pula dobiva restauratorski odjel
POTPISAN SPORAZUM O KORIŠTENJU PULSKE UTVRDE SVETI JURAJ ZA RESTAURATORSKO-KONZERVATORSKU DJELATNOST
 
Ravnatelj Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ferdinand Meder i pulski gradonačelnik Boris Miletić potpisali su jučer u Zagrebu ugovor o korištenju pulske utvrde Sveti Juraj (San Giorgio) na Monte Giru za konzervatorsko-restauratorsku djelatnost Zavoda.
 
- Tim ugovorom omogućit će se osnivanje restauratorskog odjela te proširiti djelatnost zaštite i konzervacije istarskih kulturnih dobara, istaknuo je ministar kulture Božo Biškupić, koji je bio nazočan potpisivanju ugovora. Dodao je i da je Istra hrvatska regija najbogatija kulturnom baštinom.
 
- Odjel u Puli postao je deseta organizacijska jedinica Hrvatskog restauratorskog zavoda, podsjetio je na potpisivanju Meder, a pulski gradonačelnik Miletić zahvalio je ministru Biškupiću i ravnatelju Mederu što će se na taj način utvrda Sveti Juraj, građevina spomeničkog značaja, zaštititi od propadanja i revitalizirati kao kulturno dobro.
 
- Dodijeljena utvrda koristit će se za potrebe pulskog Odjela restauratorskog zavoda. Pula dakle ulazi u mrežu odjela diljem Hrvatske, njih desetak, od Zagreba, Dubrovnika preko Splita sve do Osijeka i drugih važnih središta. Nadamo se da ćemo s time moći povećati stručni kadar koji će raditi prvenstveno na području Istre. Taj će nam prostor ujedno pomoći da se naša djelatnost razvije u cjelini. lako smo već i ranije imali odjel u Juršićima, on je zbog malog prostora i opreme bio Pula dobiva restauratorski odjel ograničen. Potpisivanje današnjeg ugovora otvara nove mogućnosti, te ujedno i unapređenje naše djelatnosti - izjavio je za Glas Istre Ferdinand Meder.
 
Gradonačelnik Boris Miletić vjeruje da je ovo prvi korak prema konačnom cilju obnove i revitalizacije svih pulskih utvrda.
  
- Potpisani ugovor temeljen je na odluci Gradskog poglavarstva o dodjeljivanju tvrđave na uporabu. Kao gradonačelnika veseli me što ćemo na taj način restaurirati i zaštititi jednu od pulskih tvrđava, a ujedno ćemo dobiti pouzdanog i kvalitetnog partnera. Vrlo je važno što će se ta djelatnost proširiti i na grad Pulu - izjavio je Boris Miletić.
 
Dodijeljena utvrda koristit će se za potrebe pulskog Odjela restauratorskog zavoda. Pula dakle ulazi u mrežu odjela diljem Hrvatske, njih desetak, od Zagreba, Dubrovnika preko Splita sve do Osijeka i drugih važnih središta, izjavio je za Glas Istre Ferdinand Meder. Utvrda Sveti Juraj izgrađena je na brežuljku Valica u blizini pulskog groblja. Po vojnoj terminologiji je for, karakteristična stalna utvrda za samostalnu obranu, a istodobno je sastavni dio moćnog fortifikacijskog sustava iz 19. stoljeća, u vrijeme kada je Pula postala glavna vojno-pomorska baza austrijske mornarice. Kao i niz drugih utvrda na području Pule, Sveti Juraj ima kružni oblik s promjerom u osnovi oko 35 metara. Građen je kamenim klesancima, s okruglim dvorištem i cisternom u sredini, te ulazom sa zaštićenim pretprostorom.           
 
B. V./Hina
GLAS ISTRE, 19.09.2007.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a