E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministar Biškupić otvorio izložbu "Hrvatski Apoksiomen"
25.2.2008. - U osječkom Arheološkom muzeju ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić otvorio je izložbu "Hrvatski Apoksiomen", istaknuvši kako je riječ o izuzetnom kulturnom događaju. Skulptura Apoksiomena iznimno je vrijedan spomenik hrvatske kulturne baštine, rekao je Biškupić. Izložba je poslije Zagreba i Firence došla u Osijek, a potom će biti postavljena u Rijeci i Splitu.
 

 
Apoksiomen, antički kip u bronci, star oko 2400 godina, prikazuje muškarca u naravnoj veličini, a izuzetne je ljepote i očuvanosti. Pronašao ga je 1996. belgijski turist u moru kod Lošinja.

Kip je obnovljen u Hrvatskom restauratorskom zavodu i izazvao je veliko zanimanje javnosti. Samo u Firenci izložbu je vidjelo oko 80.000 posjetitelja.
 

 
Projekt "Hrvatski Apoksiomen", koji provodi Hrvatski restauratorski zavod uz potporu Ministarstva kulture, dobio je lani Nagradu za kulturnu baštinu Europske unije i Europe Nostre u kategoriji "Restauriranje umjetnina" u konkurenciji 158 projekata iz 32 europske zemlje, rekao je direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder. (Hina) 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a