E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Paprenjok kulturno dobro
STARI GRAD ODLUKOM MINISTARSTVA KULTURE
 
Stanovnici Starog Grada - Farosa zadovoljni su što je Ministarstvo kulture donijelo rješenje kojim se utvrđuje da umijeće pripreme tradicijske slastice - starogrojski paprenjok - ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, pa će biti i upisano u Registar kulturnih dobara.
 
Glasoviti paprenjok je tradicijski kolač, medenjak, što je bio poznat još u davnoj prošlosti grada Farosa, a čija se izradba održala do naših dana. Autohtonost paprenjoka u tom gradu posvedočuje i bard hrvatske renesansne književnosti Petar Hektorović (1487. -1572.) u svome djelu "Ribanje i ribarsko prigovaranje", čime je potvrdio činjenicu da je baš u tom gradu izradba paprenjoka postojala i prije 14. siječnja 1556. godine.
 
Koliko su Starograđani vezani uz taj unikatni kolač, pokazuje i činjenica da je 2006. godine čakavska pjesnikinja Marica Buratović izdala knjigu pod naslovom "Starogrojski paprenjoki", dok je kulturolog prof. Nikša Račić još prije o paprenjoku napisao vrlo vrijedan esej koji je dandanas izložen i na trajektu "Petar Hektorović", a u njemu stoji "Oduvijek pohodi Farosu, pa i uglednoga namjernika, slijede trag višestoljetne tradicije u kojoj sam odrastao, s kojom sam živio i bio suživljen i izvan svoga zavičaja, npr. kad mi kao srednjoškolcu u Split il' tijekom studija u Zagreb stizahu roditeljski paketi u kojima je neizostavno - kao svojevrsna potvrda tko sam, čiji sam i odakle sam - bio paprenjok!
 
MIRKO CRNČEVIĆ / EPEHA
 
SLOBODNA DALMACIJA, 14.06.2008.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature