E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Dani čipke i 12. međunarodni festival čipke u Lepoglavi
ČIPKA U ODIJEVANJU
 
Predstavljanjem projekta Šator od čipke autorice Akiko Sato, prigodne poštanske omotnice i žiga u izdanju varaždinskog Kluba kolekcionara, te otvorenjem nekoliko izložbi čipki u lepoglavskim izložbenim prostorima, počeli su u četvrtak navečer Dani čipke u Lepoglavi - 12. međunarodni festival čipke.
 
Višestoljetna tradicija
 
Ovogodišnji festival čipke koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, Ministarstva kulture, Varaždinske županije i Grada Lepoglave, tematski je posvećen ulozi čipke u odijevanju. Akiko Sato, japanska kiparica i umjetnica koja živi u Zagrebu, autorica je projekta Šator od čipke, koji su izradile članice lepoglavskog čipkarskog društva "Danica Brössler". Cilj projekta je neobičnom konstrukcijom skrenuti pozornost na ljepotu lepoglavske čipke koja se u ovim krajevima izrađuje nekoliko stoljeća. Tijekom festivala posjetitelji mogu uživati u tematskoj izložbi "Čipkani ovratnici" na kojoj su izloženi predmeti iz privatnih i muzejskih zbirki iz Češke, Finske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

 

FOTO: VJESNIK


Za razgled je postavljeno još nekoliko izložbi, a posjetitelji mogu sudjelovati u radionicama čipki iz hrvatskih čipkarskih lokaliteta Hvara, Paga, Sv. Marije i Lepoglave.
 
Izlagačima su se pridružili Sikirevčani sa sunčanom čipkom, Čipkarska sekcija Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita s idrijskom čipkom, te čipkarske udruge iz Slovenije i Finske. Izložba "Čipka u odijevanju" prikazuje ulogu čipke u modnoj gradskoj odjeći, kao i u tradicijskom tekstilu u prvoj polovici prošlog stoljeća. Izloženi predmeti dio su fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, te Etnografskog muzeja u Zagrebu.U petak su tijekom cijelog dana bile otvorene čipkarske radionice za djecu i odrasle a predstavljena je i knjiga "Lepoglavsko čipkarstvo" autorice dr. Tihane Petrović.
 
Sajam gastronomije i proizvoda starih zanata
 
Danas se otvara dvodnevni Sajam turizma, gastronomije i proizvoda starih zanata, a održat će se i modna revija Lepoglavska čipka u visokoj modi, na kojoj će radove predstaviti studenti zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta i lepoglavske čipkarice. U nedjelju predvečer u tamošnjoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije na orguljama će koncertirati Višeslav Jaklin. Koncert se održava u okviru ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri.
 
KARMEN GUMBAS
 
VJESNIK, 20.09.2008.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a