E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Kip Apoksiomena izbačen s rimskog broda tijekom oluje
Hrvatski Apoksiomen slučajno pronađen prije 12 godina na pješčanom dnu, na dubini od 45 metara
 
Naziv Apoksiomen inače dolazi od grčke riječi (apoxyomenos) što znači "onaj koji se struže". Naime to je jedna od konvencionalnih poza u kojoj su antički Grci prikazivali atlete. Nakon treninga, sportaši su prašinu i znoj s nauljenog tjela skidali malim srpolikim alatom koji su Grci zvali "'ksistra" a Rimljani "strigil", a kipovi apoksiomena  hvataju mladiće u takvim trenucima.
 

FOTO: NARODNI LIST


U novijoj hrvatskoj kulturi Apoksiomen odnosno; Hrvatski ili Lošinjski Apoksiomen je prvenstveno naziv brončanog antičkog kipa iz II ili I st. pr. Kr. pronađenog 1996, a izronjenog 1999, u moru kod Lošinja.
 
Kip je 1996. godine pronašao belgijski turist Rene Wouters, kraj otočića Vele Orjule, na pješčanom dnu između dvije stijene na dubini od 45 metara.
 
Nalaz je Ministarstvu Kulture R.H. prijavljen 1998. Ronioci policije i stručnjaci Ministarstva kulture i Arheološkog muzeja u Zadru izronili su kip 27. travnja 1999. godine.
 
Nakon dugogodišnje desalinizacije i brižne restauracije kip je bio izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu,
 
Lošinjski Apoksiomen izronjen je prepun morskih organizama priraslih uz stjenke. Za uklanjanje nisu se koristila kemijska sredstva. Konzervatorski radovi, prvi takve vrste u nas, provodili su se isključivo mehanički, preciznim alatima i povremeno pomoću stroja.
 
Kip je imao niz napuknuća, te veće oštećenje na bedrenom dijelu desne noge, sanirani su svi spojevi. Izrađena je posebna konstrukcija koja iznutra podupire figuru. Pronađeno je i originalno Apoksiomenovo  brončano postolje, ukrašeno ornamentom kvadrata i svastika. U unutrašnjosti kipa pronađeni su komadići drva, grančice, sjemenja, koštice, masline i gnijezdo malog glodavca. Još od pronalaska kipa, arheolozi su podijeljeni oko toga je li model po kojem je kipar radio bio ljevak ili dešnjak. Talijanski ministar školstva Giuseppe Fiorini, po zanimanju liječnik, prigodom posjeta firentinskoj izložbi Hrvatskog Apoksiomena uočio je da su mišići lijevog ramena razvijeniji od onih na desnom, iz čega se izveo zaključak da je model ljevoruk.
 

FOTO: NARODNI LIST


Razlika između Hrvatskog Apoksiomena i Lizipova prvenstveno je u tome što drži ruke u visini boka, a ne podlaktice. Veći broj fragmentalnih nalaza upravo ovog tipa upućuje na njegovu popularnost u antici, možda je Vatikanski Apoksiomen u stvari varijacija na Lizipovu temu.
 
Ima jedna zagonetka, a ta je da Apoksiomen se u moru kod Lošinja nije našao odmah nakon izrade, već prema radiokarbonskom datiranju organskog materijala - između 20. pr. Kr i 110. po Kr. Početkom lI st. Kr. Apoksiomen je već bio antikvitet, i lako je moguće da je putovao u veći grad, poput tadašnju Akvileje, Ravene ili Pule,
 
Opsežna podvodna pretraga na području od 10 000 kvadratnih metara oko mjesta, nalaza, te pretraga 50 000 kvadratnih metara podmorja pomoću robotske sonde nije otkrila tragove antičkog brodoloma. Zato se pretpostavlja da je Apoksiomen izbačen s rimskog trgovačkog broda tijekom oluje. Kakva je nužda pomorce primorala da žrtvuju dragocjeni teret ostaje zagonetka.
 
Kip Apoksiomena obišao je veće gradove u Hrvatskoj, a konačnu odluku gdje će kip bili smješten odlučila je struka.
 
Kip Apoksiomena će biti smješten u Palači Kvarner u Malom Lošinju.
 
S.B.
 
NARODNI LIST, 31.10.2008.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a