E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Iz medija  >  Ministarstvo kulture u medijima  >  Obnova Pravoslavne crkve u Dubrovniku
PREMA ZAVRŠETKU
 
Već duže vremena aktualni su veliki radovi obnove na Pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja u Dubrovniku. Podignuta prije gotovo 140 godina (1877.), dosad nije temeljito obnavljana, a vrijeme čini svoje. Veliki zahvati, sada već završeni na arhitekturi nastavljaju se u interijeru. O radovima i brojnim suradnicima te financiranju ove prve radikalne obnove objekta informirao je protojerej Goran Spajić.
 
- Godine 2007. natjecali smo se za sredstva Ministarstva kulture RH. Ministarstvo je odobrilo 400.000 kuna, Grad Dubrovnik je odobrio 100.000 kuna, a Županija 25.000. Treba spomenuti i dobrovoljne priloge vjernika.

FOTO: DUBROVAČKI VJESNIK


No, kako cijela investicija iznosi gotovo dva milijuna kuna, dodatna potrebna sredstva ostvaruju se kreditima OTP banke. Obnovu krovišta Crkve koje je i u Domovinskom ratu pretrpjelo dva izravna pogotka, kao i obnovu zvonika i drugih oštećenih dijelova pročelja, obavila je renomirana dubrovačka tvrtka 'Građevinar-Quelin, a za sprječavanje vlage u zidovima primijenjena je suvremena tehnologija koju je izvelo predstavništvo njemačke tvrtke 'Mantrola N'. Osim toga, izmijenjena je konstrukcija nosača zvona koja su elektrificirana, za što je zaslužna specijalizirana tvrtka 'Elektro Bosilj' iz Novog Marofa.
 
Od radova u interijeru također je završena nova elektrifikacija i ozvučenje koje je izveo dubrovački 'Elektroprojekt', na obnovi zidova i mramorizaciji radi restaurator Đivo Dražić iz tvrtke Kapist a u tijeku je restauracija stolarskih radova. Predstoji čišćenje i pozlata cjelokupnog ikonostasa rad slikara Atanasija Popovića, čiji je veoma plodno djelo, posebice štafelajnog slikarstva, ostavilo traga na području Grada u kojem je živio i djelovao gotovo 30 godina do smrti 1948. Restauratorski zahvat na ikonostasu obavit će Denis Vokić, tvrtka KR Centar. Završetak radova planira se za 7. travnja, na blagdan Blagovijesti kojemu je crkva i posvećena. Novo uređenje omogućit će i organiziranje prikladnih kulturnih događaja poput koncerata, što se već i planira - rekao je proto Goran Spajić, istaknuvši da se cjelokupna izvedba radova od početka vodi uz veoma dobru suradnju s dubrovačkim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.

SONJA SEFEROVIĆ
 
DUBROVAČKI VJESNIK, 24.1.2009.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a